NOS Nieuws

Geen geld uit de muur: geldautomaten te vaak in storing

Geldautomaten waren vorige maand veel vaker in storing dan de banken hadden beloofd. Gemiddeld was 1 op de 20 automaten van Geldmaat in september defect, om precies te zijn 5,7 procent van de automaten. Dat blijkt uit gegevens die de NOS samen met regionale omroepen verzamelde.

Het bedrijf dat het beheer en onderhoud van de automaten voor de drie grote banken doet, Geldmaat, bevestigt dat er meer storingen zijn en erkent dat de norm die banken hebben afgesproken over heel 2023 lastig te halen wordt. Vorig jaar werd die norm al niet gehaald.

"We worden geconfronteerd met situaties die we niet zagen aankomen", zegt Peggy Corstens van Geldmaat. Volgens haar leidt een gebrek aan onderdelen de laatste tijd tot storingen. "De praktijk is weerbarstig."

Het ministerie van Financiën betreurt dat de dienstverlening niet op orde is en werkt aan een wet die banken dwingt om geldautomaten beter beschikbaar te maken.

Storingen bij geldautomaten in september

Wat de gebrekkige dienstverlening in de praktijk betekent, merkten bijvoorbeeld inwoners van Nieuwendijk in Noord-Brabant, waar de plaatselijke Geldmaat de afgelopen weken zeven keer in storing was. De langste storing duurde 2 weken. "Hij doet het bijna nooit", zegt een inwoner. "Dus rij ik voor contant geld maar naar Almkerk, 6 kilometer verderop."

Wie geld wil pinnen, kan de laatste jaren bij steeds minder geldautomaten terecht. Banken hebben filialen gesloten en geldautomaten verwijderd. Om ervoor te zorgen dat contant geld beschikbaar blijft, spraken banken af dat van de automaten die over bleven gemiddeld niet meer dan 2,5 procent buiten werking mocht zijn.

Dat streefcijfer is bij lange na niet gehaald. Voor automaten waarbij er in de buurt geen andere automaat is, geldt een nog strengere norm. Daar mag maximaal 2 procent van de automaten gemiddeld stuk zijn, maar in werkelijkheid was dat bijna 5 procent.

"We doen er alles aan om de belofte wel na te komen", zegt Corstens van Geldmaat. Volgens haar waren er in september extra veel storingen, omdat er problemen zijn met een specifiek onderdeel van sommige automaten. Dat onderdeel was moeilijk te krijgen en daarom konden storingen niet snel worden verholpen.

"De levertijden zijn lang", aldus Corstens. "Dat maakt dat sommige automaten langer buiten gebruik zijn dan wenselijk. We hopen dat de problemen binnen enkele weken zijn opgelost."

Vorig jaar ontstonden er problemen door personeelstekorten bij geldtransporteur Brinks, maar die problemen spelen nu niet.

Toezichthouder

De Nederlandsche Bank houdt in de gaten of banken de afspraken nakomen. De toezichthouder is op de hoogte van de problemen, maar zegt niet meer te kunnen doen dan partijen aanspreken. De Nederlandsche Bank heeft geen bevoegdheid om maatregelen op te leggen.

"De Nederlandsche Bank weet een kritische noot te plaatsen, maar begrijpt ook de complexiteit waar we mee te maken hebben", aldus Corstens.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl