Achterstanden lopen op: verzekeringsartsen dreigen met afsplitsing UWV
Een grote groep verzekeringsartsen wil zich afsplitsen van het UWV. Bij de uitkeringsinstantie zijn de achterstanden zo groot dat mensen er vaak een jaar moeten wachten op een uitkering. De verzekeringsartsen denken het beter te kunnen in een onafhankelijke dienst. Novag zegt dat in Trouw. Bij deze vakbond is ongeveer de helft van alle verzekeringsartsen aangesloten.
"We kunnen mensen niet op het goede moment beoordelen", reageert Novag-voorzitter Wim van Pelt in het NOS Radio 1 Journaal. "Er gaat te veel tijd zitten in inefficiënte processen en administratie. Dat betekent concreet dat de achterstanden steeds verder oplopen."
In sommige gevallen duurt het nu twee keer zo lang voordat mensen een uitkering ontvangen. Al met al is de uitvoering van de sociale verzekeringen in gevaar, schrijft Novag in een toelichting op de eigen website.
Artsentekort
"Het gaat nu zelfs zover dat de minister buitenwettelijke maatregelen heeft moeten nemen, en dat mensen uitkeringen krijgen toegekend zonder dat is beoordeeld of ze hier recht op hebben", zegt Van Pelt. Volgens hem kan ook de arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp'ers niet ingevoerd worden vanwege de lange wachtlijsten bij het UWV.
De achterstanden komen voornamelijk door het groeiende tekort aan artsen. En de artsen die er zijn moeten zich te veel bezighouden met administratieve processen, zegt Van Pelt. Dit komt doordat er meerdere artsen naar de dossiers moeten kijken. "Het zou veel efficiënter zijn als één en dezelfde arts het dossier volgt."
In een nieuwe organisatie willen de artsen medici vooropstellen. Huidige managers zouden te veel aansturen op kwantiteit en efficiëntie. "Kwaliteit komt vaak op de tweede plaats", schrijft het bestuur van Novag. "Als we die medische beoordelingen buiten het UWV zetten, kunnen artsen de regie terugkrijgen op de inhoud", zegt Van Pelt. Hij denkt dat een nieuwe manier van werken het vak van verzekeringsarts ook weer aantrekkelijker maakt voor nieuwkomers.
Fragmentatie
De nieuwe organisatie zou losstaan van het UWV, maar niet van de overheid. Novag wil de komende maanden hierover gesprekken voeren, onder andere met de politiek. Veranderingen binnen het UWV ziet Van Pelt niet gebeuren. "We zijn al jaren in gesprek. We hebbend dit ook al voorgesteld, maar ze houden vast aan de huidige lijn."
Het UWV erkent dat er problemen zijn. De instantie zegt dat de "mismatch tussen vraag en aanbod van sociaal-medische beoordelingen sterk gegroeid is".
Maar een nieuwe dienst ziet UWV niet als een oplossing. Het zou een fragmentatie zijn van een stelsel "dat al zo complex is". Het UWV zegt samen te werken met het ministerie, artsen en andere partijen om de achterstanden te verminderen.