Vreugde bij Vangelis Pavlidis en Ruben van Bommel

Winnend AZ houdt hoop op volgende ronde Conference League na zege Aston Villa

AZ mag na een zuinige 1-0 overwinning op HSK Zrinjski blijven hopen op een verlenging van het Europese avontuur. Vangelis Pavlidis besliste het duel in de tweede helft vanaf de penaltystip.

De Alkmaarders, vorig seizoen nog halvefinalist in de Conference League, moesten vervolgens duimen dat Aston Villa in eigen huis zou winnen van Legia Warschau. In dat geval zou AZ nog kans houden om bij de bovenste twee in de groep te eindigen.

Heel soepel ging het niet, maar de Engelsen zegevierden uiteindelijk met 2-1. De klus voor AZ blijft een pittige, maar bij winst op 14 december in Polen op Legia wordt op de valreep een ticket gepakt voor de tussenronde tegen een nummer drie uit de Europa League.

Stand AZ

"Hopelijk zijn de drie punten goud waard", zei Clasie na de overwinning. Bekijk de interviews met Clasie en AZ-coach Pascal Jansen hieronder:

AZ kwam al in de eerste speelronde in een lastige positie in groep E door na een 0-3 voorsprong met 4-3 te verliezen van Zrinsjki in Mostar. De thuiswedstrijd tegen de Bosniërs bood kans nog iets te repareren. Dat verliep moeizaam.

In een rommelige eerste helft had AZ de overhand, maar kon het Zrinjski geen pijn doen. Op twee kansjes van Pavlidis creëerde de ploeg van trainer Pascal Jansen weinig. Jansen koos voor Djordje Mihailovic op het middenveld om de geblesseerde Sven Mijnans te vervangen. Mihailovic moest creativiteit brengen. Van de Amerikaan en buitenspelers Ruben van Bommel en Ernest Poku kwam weinig.

Strafschop na handsbal?

Bij een zeldzaam vlotte aanval dacht Poku wel een strafschop te verdienen. Zijn schot ging via de arm van verdediger Matija Malekinusic naast. De VAR riep de scheidsrechter naar het scherm. Daar zag hij hoe de bal via het been van Malekinusic tegen zijn steunarm kwam, waardoor AZ het moest doen met een hoekschop.

Scheidsrechter Oleksii Derevinskyi loopt naar de zijlijn

Corners kreeg AZ voldoende, 21 in totaal, maar dat bleek geen wapen. Gelukkig kreeg Pavlidis na rust wel een buitenkansje waar hij raad mee wist. De bal ging op de stip nadat de Griek onderuit was gegaan terwijl hij voor verdediger Mario Cuze langs kruiste. De spits schoot de strafschop met overtuiging binnen: 1-0.

In het resterende half uur kreeg AZ kansen verder uit te lopen, maar liet dat na. Zrinjski bleef wachten op dat ene kansje. Ondanks enkele zenuwachtige momenten voor het doel van AZ-keeper Mathew Ryan kwamen de bezoekers niet verder dan een kansje in de voorlaatste minuut, toen Franko Sabljic ruim over kopte.