Dione Housheer schreeuwt het uit
NOS Sport

Handbalsters beginnen WK met ruime zege op Argentinië

De Nederlandse handbalsters zijn het WK begonnen met een overtuigende zege op Argentinië. In het Deense Frederikshavn werd het 41-26.

Oranje veroverde in 2019 voor het eerst in de geschiedenis de wereldtitel en is nu, met de Olympische Spelen in zicht, weer op zoek naar die gouden vorm. Want die ontbrak de laatste jaren: bij het WK van 2021 kwam Oranje niet verder dan de negende plaats en bij het EK van vorig jaar werd de ploeg zesde.

Maar dit WK moet er weer een medaille in zitten, zei Estavana Polman in aanloop naar het titeltoernooi. Volgens de ervaren speelster is het goede gevoel van vier jaar geleden weer terug.

Bondscoach Per Johansson kan voor het toernooi in Denemarken, Zweden en Noorwegen bovendien weer beschikken over ervaren speelsters als Lois Abbingh en Tess Lieder, die beiden moeder zijn geworden. Ook Yvette Broch is na 2,5 jaar afwezigheid weer terug bij Oranje.

Rommelig begin

In de eerste groepswedstrijd tegen het op papier veel mindere Argentinië begon Nederland wat rommelig. De Argentijnse vrouwen, die in 2019 met een zestiende plaats hun beste WK-klassering behaalden, openden de score en troffen meerdere keren de paal. De Oranje-verdediging had ook de handen vol aan de sterke Malena Cavo.

Bo van Wetering haalt uit

Toch wist Oranje al snel een verschil te maken. Vooral Dione Housheer, Bo van Wetering en Angela Malestein waren vaak trefzeker, waardoor Nederland na een half uur met een comfortabele 20-14-voorsprong de kleedkamer in ging.

Broch scoort meteen

Broch bleef de eerste helft nog op de bank. Na rust benutte de cirkelspeelster meteen haar eerste kans. Daarmee leek de ban gebroken: de Argentinië kon het hoge tempo niet meer bijbenen en Oranje liep soepel uit naar een verschil van vijftien doelpunten.

De comfortabele voorsprong gaf bondscoach Johansson in de tweede helft de ruimte om al zijn speelsters minuten te geven. Lieder verving Yara Ten Holte op doel en de 18-jarige Loïs van Vliet maakte in haar eerste WK-duel meteen twee treffers.

Vreugde bij de Nederlandse speelsters

Estavana Polman werd topscorer met zeven doelpunten. Dat de Argentijnse vrouwen uiteindelijk wel 26 treffers wisten te maken, is volgens Housheer, die uitgeroepen werd tot speelster van de wedstrijd, nog wel een aandachtspunt voor de volgende duels.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl