Gevangenisstraffen uitgesteld vanwege personeelstekorten
Mensen die zich na een veroordeling bij de gevangenis melden, worden niet meer direct opgesloten maar pas later. Dat is nodig wegens ernstige personeelstekorten, schrijft demissionair minister Weerwind (Rechtsbescherming) aan de Tweede Kamer.
Weerwind neemt daarnaast nog andere maatregelen, schrijft hij. Zijn ministerie wil kijken of gedetineerden eerder met een enkelband vrijgelaten kunnen worden. Het gaat om veroordeelden die een relatief korte celstraf opgelegd hebben gekregen, van tussen de twee weken en een jaar. Nu is zo'n constructie alleen mogelijk bij een langere gevangenisstraf.
Verder wil Weerwind kijken of de criteria voor de zogenoemde Beperkt Beveiligde Afdeling kunnen worden versoepeld. Gedetineerden op die afdeling mogen in de laatste fase van hun detentie buiten de gevangenismuren aan het werk. Afgelopen zomer werden die criteria al opgerekt, maar dat heeft volgens de minister nog te weinig opgeleverd.
Weerwind wil ook met het OM en de politie in gesprek om te kijken of ze de instroom van gevangenen kunnen beperken. Hoe hij dat voor zich ziet, is niet duidelijk.
Geen cel- maar personeelstekort
Weerwind spreekt van pijnlijke maatregelen. Ze zijn volgens hem nodig vanwege een fors personeelstekort bij het gevangeniswezen. In oktober waarschuwde de demissionair minister al dat de tekorten problematisch dreigden te worden. Ook hoog ziekteverzuim speelt mee. Er zijn wel genoeg cellen.
"Daar waar het de afgelopen periode nog steeds mogelijk bleek om alle gedetineerden te plaatsen, was dat de afgelopen weken niet meer op alle dagen mogelijk", schrijft het ministerie.
Luchten
"De minister kan niet anders," zegt Jan Keijser van de Centrale Ondernemingsraad van de Dienst Justitiële Inrichtingen. "Het is in toenemende mate moeilijk om arrestanten nog geplaatst te krijgen. Eerst was het al echt zoeken naar een plekje, nu kan het soms echt niet meer." "Volgens hem was het kiezen tussen twee kwaden voor de minister. "Door de personeelskrapte kunnen we anders niet meer voldoen aan de afspraken over activiteiten en luchten. We willen niet dat de gevangenen straks alleen maar op cel zitten."
Er komen wel nieuwe personeelsleden bij, maar er gaan ook nog steeds veel mensen uit, zegt Keijser. "Het werk is zwaar, dat wordt soms onderschat. En met deze arbeidsmarkt wordt er van allerlei kanten aan de mensen getrokken."