Het gemeentehuis in Zoetermeer
In samenwerking met
Omroep West
NOS Nieuws

Bij de gemeente Zoetermeer kun je een baan krijgen zonder sollicitatie

De gemeente Zoetermeer gaat mensen aannemen die nooit op kennismaking- of sollicitatiegesprek zijn geweest. Na een maand proeftijd wordt vervolgens gekeken of de werknemer kan blijven.

Geïnteresseerden kunnen op twee functies reageren: die van inkomensregisseur en klantadviseur. Wie het eerste reageert, krijgt de baan, schrijft Omroep West. Een brief schrijven, een cv inleveren of eerst koffie drinken, hoeft dus niet. Wel moeten mensen een verklaring omtrent het gedrag (vog) kunnen overhandigen.

Volgens de wethouder van Zoetermeer is het de eerste keer dat een Nederlandse gemeente op deze manier nieuw personeel werft. De methode genaamd 'open hiring' krijgt sinds een paar jaar meer voeten aan de grond bij bijvoorbeeld bedrijven in Nederland.

Papiertje zegt niet alles

De gemeente wil iedereen een gelijke kans geven. "Veel mensen worden al niet uitgenodigd voor een gesprek omdat ze bijvoorbeeld te oud zijn of een verkeerde naam hebben", zegt wethouder Jan Iedema tegen de omroep.

"Een uurtje met elkaar praten zegt niet dat je geschikt bent voor een baan. Ik heb liever bevlogen mensen die het hier nog moeten leren dan mensen die er met hun pet naar gooien en een papiertje hebben", aldus Iedema.

Hij is er niet bang voor dat mensen die totaal niet geschikt zijn voor de baan reageren op de functies. "En blijkt het na die maand niet te werken, dan nemen we weer afscheid van elkaar."

De gemeente bekijkt over een tijdje of de proef geslaagd is en of ze de methode vaker wil gebruiken.

Advertentie via Ster.nl