Wekdienst 29 november
NOS Nieuws

Wekdienst 29/11: Plasterk praat met fractievoorzitters • PSV vecht voor plek in Champions League

Goedemorgen! Vandaag begint verkenner Plasterk met zijn gesprekken met de fractieleiders. En VVD-leider Yesilgöz praat met haar leden op een partijbijeenkomst.

Eerst het weer: Vanochtend zijn er winterse buien met hagel en vooral landinwaarts natte sneeuw. In het midden en oosten van het land geldt code geel vanwege kans op gladheid. In de loop van de dag wordt het wat droger. Het wordt 1 graden in het oosten tot 5 of 6 graden langs de kust. 's Avonds daalt het kwik snel onder het vriespunt.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de wegwerkzaamheden en hier zie je waar er aan het spoor wordt gewerkt.

Wat kun je verwachten?

  • Vandaag begint verkenner Ronald Plasterk aan de gesprekken met de fractievoorzitters. In volgorde van grootte van de fracties komen zij op gesprek. Alle ontwikkelingen rond de formatie van het nieuwe kabinet zijn te volgen in dit liveblog.
  • VVD-leider Yesilgöz gaat in gesprek met de leden op een partijbijeenkomst. Een deel van de leden keert zich tegen het besluit van de VVD-fractie om niet in een nieuw kabinet te gaan zitten. Yesilgöz wil een kabinet met de PVV wel gedogen.
  • PSV kan zich plaatsen voor de achtste finales van de Champions League. Als de club in de uitwedstrijd tegen Sevilla wint en Arsenal verslaat RC Lens, dan is PSV geplaatst. Feyenoord verloor gisteravond door twee eigen doelpunten met 3-1 van Atlético Madrid en is daarmee uitgeschakeld in de Champions League. De club uit Rotterdam gaat verder in de Europa League.

Wat heb je gemist?

Gom van Strien, die na de verkiezingen werd aangewezen als verkenner, heeft bewust de fraudebeschuldigingen tegen hem niet gemeld bij PVV-fractieleider Geert Wilders. Hij zou dat in overleg hebben gedaan met PVV-senaatsvoorzitter Marjolein Faber, zegt het Eerste-Kamerlid van de PVV tegen de De Telegraaf.

Op de vraag waarom hij vorige week niets tegen Wilders heeft gezegd over de kwestie toen hij werd gevraagd als verkenner, zegt hij: "Ik beken, dat is een stommiteit. In januari heb ik dit besproken met mijn fractievoorzitter in de senaat, mevrouw Faber. Zij vroeg: wat ga je doen? Ik heb haar op de hoogte gehouden. Zij heeft dat ook niet gecommuniceerd met Geert. In mijn naïviteit heb ik het niet gemeld aan Geert, maar dat had ik wel moeten doen."

Toen hij hoorde van de aangifte die door zijn voormalige werkgever, de Universiteit Utrecht, was gedaan in maart sprak Van Strien opnieuw met Faber, zegt de senator. "We hebben toen besproken of we dit aan Geert moesten melden. Onze conclusie was: daar gaan we Geert niet mee lastigvallen. Eerst maar eens afwachten wat er met de aangifte gebeurt. Vervolgens gebeurde er niks en is er nooit meer over gesproken."

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Kinderen die blind of slechtziend zijn weten niet hoe 'gewone' chocoladeletters eruit zien. Kleuterjuf Ingrid van de Visio-school in Rotterdam heeft daar de 'brailleletters' voor bedacht. En in de kookles gingen leerlingen de letters zelf maken.

Slechtziende leerlingen maken zelf de eerste braille-chocoladeletters

Fijne woensdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl