Karim Adeyemi van Borussia Dortmund scoort de 3-1 op bezoek bij AC Milan

Dortmund verder in Champions League na winst bij AC Milan, Simons valt uit bij Leipzig

Borussia Dortmund heeft zich dinsdagavond in groep F verzekerd van de knock-outfase van de Champions League. De ploeg boekte op bezoek bij AC Milan een 3-1 overwinning en is met tien punten koploper in de groep.

In dezelfde poule kwamen Paris Saint-Germain en Newcastle United niet verder dan een gelijkspel. In het Parc des Princes werd het 1-1, onder meer dankzij een benutte strafschop van Kylian Mbappé in de 98ste minuut.

Drie kanshebbers op overwintering

Dortmund kan alleen nog worden ingehaald door Paris Saint-Germain, dat drie punten minder heeft.

Wie de Duitse koploper volgt naar de achtste finales, is nog allerminst zeker. Op de laatste speeldag maken Paris Saint-Germain (zeven punten), Newcastle United (vijf) en AC Milan (vijf) allemaal nog kans op overwintering.

Over twee weken staan de laatste groepsduels op het programma. Borussia Dortmund speelt dan tegen Paris Saint-Germain, Newcastle United ontvangt AC Milan.

Olivier Giroud mocht namens AC Milan al na vijf minuten aanleggen voor een strafschop na een handsbal van Nico Schlotterbeck. De verdediger van Dortmund kreeg een schot van dichtbij hard tegen zijn arm aan geschoten.

Schlotterbeck kon er weinig aan doen, maar de arbiter oordeelde dat er sprake was van strafbaar hands. Giroud schoot de strafschop met onvoldoende overtuiging in en zag zijn inzet gered worden door doelman Gregor Kobel, die de goede hoek koos.

Olivier Giroud (AC Milan) baalt

Wat de 37-jarige spits niet lukte, kreeg Marco Reus vier minuten later aan de andere kant van het veld wel voor elkaar. Na een overtreding schoot Reus een penalty hard en gedecideerd in de bovenhoek. Door een doelpunt van Samuel Chukwueze kwam AC Milan nog voor rust langszij.

Dortmund pakte in de tweede helft weer de leiding via Jamie Bynoe-Gittens,. Na een vlotte aanval schoot de 19-jarige Engelsman de bal bedachtzaam in de hoek.

Invaller Karim Adeyemi, in het veld gekomen voor Donyell Malen, maakte tien minuten later de 3-1 voor Dortmund. Doelman Mike Maignan redde een schot van Adeyemi half en sloeg de bal daarna uit het doel, maar dat deed hij pas toen de bal al ruimschoots over de lijn was geweest.

Met een prachtige individuele actie stond Adeyemi in de slotfase bijna aan de basis van de 4-1. Na fraai opendraaien gaf hij voor op de volledig vrijstaande spits Niclas Füllkrug, die met een verwoestend schot de lat raakte.

PSG en Newcastle in evenwicht

In het Parc des Princes kwamen Paris Saint-Germain en Newcastle United niet verder dan een gelijkspel (1-1). Lang leek Newcastle United opnieuw een grote tik uit te delen aan de Parijzenaren, maar in de 98ste minuut benutte Kylian Mbappé een strafschop.

Paris Saint-Germain begon voortvarend aan het duel en creëerde onder aanvoering van Kylian Mbappé een aantal grote kansen, in de wetenschap dat de heenwedstrijd kansloos met 4-1 verloren ging. De Fransen bezorgden Newcastle-doelman Nick Pope daarmee een druk eerste kwartier.

Rebound

Toch was het Newcastle United dat op voorsprong kwam. Alexander Isak stond in de 24ste minuut op de juiste plek, nadat doelman Gianluigi Donnarumma een relatief eenvoudig schot losliet. Isak schoot de rebound simpel binnen.

Alexander Isak scoort de openingstreffer tegen Paris Saint-Germain

Newcastle overleefde in de tweede helft een VAR-check, nadat Anthony Gordon in het strafschopgebied een duw gaf aan Achraf Hakimi. De videoscheidsrechter oordeelde dat het te weinig was voor een penalty.

Die strafschop kregen de Parijzenaren uiteindelijk toch, en wel diep in blessuretijd vanwege een handsbal. Mbappé bezweek niet onder de druk en schoot de 1-1 overtuigend binnen.

Een blessure voor Xavi Simons (RB Leipzig)

In groep G won Manchester City nipt met 3-2 van RB Leipzig, dat Xavi Simons geblesseerd zag uitvallen met schouderblessure. Doelpuntenmakers voor City waren Erling Haaland, Phil Foden en Julián Álvarez. Namens Leipzig scoorde Loïs Openda, oud-speler van Vitesse, tweemaal.

Zowel City (eerste) als Leipzig (tweede) is door naar de achtste finales. Het andere duel in de groep werd gewonnen door Young Boys. De ploeg uit Zwitserland versloeg Rode Ster Belgrado in eigen huis met 2-0.