Rechtbanktekening van Gökmen T. in de rechtbank in Utrecht in 2019.
In samenwerking met
Rijnmond
NOS Nieuws

Tien jaar cel geëist tegen tramschutter Utrecht voor moordpoging op cipier

Het Openbaar Ministerie eist tien jaar cel tegen de Utrechtse tramschutter Gökmen T. voor poging tot moord op een gevangenisbewaarder. T. zou in februari 2021 met een zelfgemaakt wapen op de bewaarder hebben ingestoken, die daardoor gewond raakte.

Het incident gebeurde in de Rotterdamse gevangenis De Schie, waar T. een levenslange celstraf uitzit. Volgens het OM werd de bewaarder in zijn oor en wang gestoken. Volgens Rijnmond, die bij de rechtszaak aanwezig was, ging het om een koperen leiding die T. uit zijn koelkast zou hebben gesloopt.

Hete olie

Behalve van poging tot moord wordt T. ook beschuldigd van poging tot zware mishandeling en vernieling. Een aantal maanden na het incident met de bewaarder zou hij een pan met hete olie naar een medewerker hebben gegooid.

Volgens het OM gebeurde dit in de recreatieruimte van de gevangenis, waar T. tegen de afspraken in ging bidden. Daarvoor had hij al allerlei spullen in de recreatieruimte vernield, aldus justitie.

'Levenslang is geen vrijbrief'

Gökmen T. zit momenteel een levenslange celstraf uit voor de aanslag die hij in 2019 pleegde op een tram in Utrecht. Vier mensen kwamen daarbij om het leven. Meerdere mensen raakten gewond, van wie twee ernstig.

Het OM vindt het van belang om T. ook voor deze nieuwe feiten te veroordelen. "De levenslange gevangenisstraf kan geen vrijbrief zijn om straffeloos strafbare feiten te blijven plegen", zei de officier van justitie. "Het biedt gedetineerden geen immuniteit."

Frustraties

Rijnmond meldt dat T. bij de behandeling van de zaak aanwezig was, maar dat hij de rechtszaal tijdens het betoog van het OM had verlaten. Bij aanvang van zijn strafzaak had T. een verklaring afgelegd.

Dit was volgens de regionale omroep deels een bekentenis, maar ook een opsomming van klachten over zijn behandeling in de gevangenis. Zo had T. geklaagd over het feit dat hij al twee jaar handboeien moet dragen.

Volgens T. werd er niets met zijn klachten gedaan en frustraties daarover hebben hem naar eigen zeggen tot geweld gedreven. "Wat ik heb meegemaakt, heeft mij gedwongen deze dingen te doen. Spijt heb ik wel, maar het komt niet uit het niets." De uitspraak staat gepland voor 12 december.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl