Rui Mendes viert de bevrijdende 1-0

Emmen sluit weer aan bij topploegen, hattrick Van der Sande helpt ADO aan monsterzege

FC Emmen heeft in de eerste divisie zijn derde zege op rij geboekt: thuis tegen Jong PSV werd het 1-0. Daardoor komt Emmen op 32 punten, evenveel als de nummer twee op de ranglijst Roda JC. De Limburgers blijven tweede omdat ze een beter doelsaldo hebben.

ADO haalde flink uit tegen Jong Utrecht (6-0) en staat weer vierde, met 30 punten. Koploper blijft Willem II met 35 punten.

Emmen had het niet makkelijk tegen Jong PSV. Het duurde tot na rust voor Emmen op voorsprong kwam. Rui Mendes rondde na een fraaie pass van Desley Ubbink beheerst af. Daarna waren er meer kansen, maar het bleef bij die ene treffer voor de ploeg van Fred Grim.

Haags kwartiertje

ADO Den Haag had slechts een kwartiertje nodig om de score te openen tegen Jong FC Utrecht. Jort van der Sande knalde een teruggetrokken bal van Henk Veerman hard en zuiver achter doelman Calvin Raatsie: 1-0. Na die treffer was Jong Utrecht zeker niet de mindere, maar toch kwam de thuisploeg op 2-0. Van der Sande kopte na 37 minuten de 2-0 binnen uit een afgemeten voorzet van de Deen Lasse Vigen.

Jort van der Sande viert zijn derde treffer

Joel Ideho, jeugdproduct van Arsenal, maakte een minuut later op aangeven van Van der Sande ook nog de 3-0, waarmee de wedstrijd al voor rust was gespeeld. Van der Sande maakte nog voor de pauze ook zijn derde goal voor de 4-0.

Na de pauze nam ADO wat gas terug, maar Daryl van Mieghem en Malik Sellouki zorgden nog voor een half dozijn aan treffers.

Ook Groningen op schot

FC Groningen boekte zijn tweede zege op rij, na zeven duels zonder overwinning. Bij Jong AZ werd het 0-5.

Jorg Schreuders, jeugdexponent van de Groningers, tekende na negen minuten met zijn eerste treffer in het betaalde voetbal voor een snelle voorsprong. De bedrijvige middenvelder kreeg de bal op een presenteerblaadje van aanvaller Thom van Bergen.

Groningen viert de 2-0 van Valente

De Groningers mistten daarna nog een aantal kansen voordat in de 32ste minuut de 0-2 viel. Luciano Valente verdubbelde de voorsprong. Hij tikte een voor het doel gekopte bal van Marvin Peersman knap binnen.

Vijfklapper

Kort na rust had Valente de 0-3 moeten maken, maar alleen voor de keeper schoot de geboren Groninger hoog over.

Romano Postema maakte na ruim een uur spelen wel de derde treffer voor de ploeg van Dick Lukkien. Hij was de derde geboren Groninger die zichzelf op het scorebord zette, Schreuders was de aangever. Verdediger Radinio Balker, geen Groninger, kopte na 65 minuten de 0-4 binnen uit een hoekschop van Johan Hove.

Van Bergen maakte er kort voor het einde nog 0-5 van. Zo maakten vier van de vijf jeugdspelers in de basis een doelpunt, alleen linksback Wouter Prins moest het doen zonder doelpunt.

Bijzondere avond Godts

Jong Ajax, met Gastón Ávila in de basis, won wel. Al kwam het thuis tegen Helmond Sport op achterstand door een ongelukkige eigen treffer van Mika Godts. Via de Belg verdween de bal na twintig minuten achter doelman Charlie Setford, die de bal zelf ook nog raakte.

Mika Godts beleefde een bijzondere avond

Dat Mees Kreekels al voor rust met twee gele kaarten naar de kant moest bij Helmond Sport, hielp niet voor de Brabanders om de voorsprong te verdedigen.

Godts betrokken bij drie goals

Dat lukte dan ook niet. Kort na rust maakte Jaydon Banel 1-1 voor de Amsterdammers. Godts was ook bij deze treffer betrokken, nu als aangever. Godts zelf was vervolgens na een uurtje spelen met een bekeken schuiver verantwoordelijk voor de 2-1.

Stanis Idumbo-Muzambo tekende in de laatste minuut van de reguliere speeltijd ook nog voor 3-1. Jaydon Banel zorgde met zijn tweede goal ook nog voor de 4-1 in de extra tijd.

De derby tussen FC Eindhoven en FC Oss eindigde zonder doelpunten. De Graafschap tegen Dordrecht werd afgelast; het veld in Doetinchem was onbespeelbaar door het slechte weer.