NOS Voetbal

FC Utrecht lokt Engelse talenten: 'Bergkamp en Simons als inspiratiebron'

Engelse talenten in Utrecht vol bravoure, met Bergkamp en Simons als inspiratiebronnen

Hij kon in januari al op huurbasis naar FC Utrecht, maar tot een overgang kwam het toen nog niet. Inmiddels vertoeft Zidane Iqbal wel in de Domstad en dat mag gerust een verrassing worden genoemd. "Dit was voor mij simpelweg de beste optie."

De nog maar 20-jarige Iqbal, met niet minder dan een miljoen volgers op Instagram, werd definitief overgenomen van Manchester United. De Irakees-Engelse middenvelder had over interesse niet te klagen, maar koos voor een verblijf bij FC Utrecht.

Waarom eigenlijk? "Jordy (Zuidam, technisch directeur FC Utrecht, red.) kwam met een plan en overtuigde mij, mijn familie en mijn zaakwaarnemer. Ik ben toen in Utrecht gaan kijken en ik zag mezelf hier wel voetballen. Vervolgens heb ik de knoop doorgehakt."

Gesprek met Ten Hag

Iqbal sprak voor zijn overstap ook met Erik ten Hag, trainer van Manchester United met een Utrecht-verleden. "Hij vertelde mij hoe goed de club is, maar hij is niet de reden geweest om naar Utrecht te komen. Het was mijn eigen beslissing."

Zidane Iqbal in 2022 in het shirt van Manchester United

Momenteel moet Iqbal, die familie heeft wonen in Boxtel, even toekijken na een blessure die hij opliep tijdens een van zijn eerste trainingen, maar de middenvelder kan niet wachten om zich te tonen aan de Utrecht-fans.

"Ik heb zin in wat komen gaat. De eredivisie is een goede competitie en ik denk dat ik hier pas. Ik ben een harde werker, technisch en houd ervan om de bal aan de voet te hebben. Utrecht voelt nu al als thuis."

Talent van Watford

Niet alleen Iqbal, maar ook de 18-jarige Adrian Blake is dit seizoen in de Galgenwaard te bewonderen. Ook de linksbuiten, overgenomen van Watford, tekende een vierjarig contract en ook hij wil graag zo snel mogelijk zijn neus aan het venster steken.

"Er was interesse voor mij uit de Premier League, maar daar zou ik nog geen kansen krijgen in een eerste elftal. Bij Utrecht krijg ik die wel. De club heeft een traject voor mij uitgestippeld en ik heb voor verandering gekozen."

Blake, Engelsman met Jamaicaanse roots, laat Londen achter zich, maar hoopt op termijn terug te keren. Bij zijn droomclub Arsenal welteverstaan. "Ik hoop ooit voor Arsenal te spelen. Dennis Bergkamp ken ik uiteraard. Hij was een fantastische speler. Iedereen herinnert zich die goal tegen Newcastle United nog wel."

Maar hij kent meer Nederlandse spelers. "Xavi Simons. De beste speler in de eredivisie van afgelopen jaar. Kijk wat hij heeft neergezet. Echt een goede speler met een mooie toekomst voor zich. Genoeg inspiratiebronnen dus."

Blake wil op zijn beurt zijn voeten laten spreken in Utrecht en in de eredivisie. "Ik ben een winnaar en wil de mensen vermaken. Veel voetballers hebben hier naam gemaakt, denk aan Noni Madueke. De keuze om naar Utrecht te komen was voor mij dan ook een no-brainer."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl