Michael van Gerwen
NOS SportAangepast

Van Gerwen als enige Nederlander naar kwartfinales Players Championship Finals

Michael van Gerwen heeft zich geplaatst voor de kwartfinales van de Players Championship Finals, die dit weekend worden gehouden in de Engelse kustplaats Minehead. Van Gerwen versloeg de Belgische routinier Mario Vandenbogaerde met 10-6.

Van Gerwen was slordig in het duel met de 50-jarige 'Super Mario'. Zo verzuimde hij met drie pijlen in de hand meermaals om een breakkans te benutten.

Dat terwijl de 34-jarige Brabander zich eerder op de dag nog met een recordgemiddelde van ruim 118 had geplaatst voor deze achtste finale. Niet eerder gooide een darter zo'n hoog moyenne op dit toernooi, dat geldt als de laatste serieuze test voor het WK in december.

Cruciale break

Van Gerwen kwam maar niet los van Vandenbogaerde, die profiteerde van de gemiste dubbels van zijn tegenstander. Groot was de opluchting bij Van Gerwen toen hij via dubbel-vier een cruciale break pakte om op een 8-5 voorsprong te komen.

Dat bleek het kantelpunt te zijn. Van Gerwen maakte de wedstrijd uiteindelijk af door met zijn tweede matchpijl een score van 60 uit te gooien.

Zonneveld verliest kansloos

Op de tweede baan speelde Niels Zonneveld op hetzelfde moment zijn achtste finale tegen Gabriel Clemens, die ruim zeventig plekken hoger staat op de wereldranglijst. Zonneveld was kansloos en verloor afgetekend met 10-1.

Niels Zonneveld

Ook Jermaine Wattimena strandde in de achtste finales. De 35-jarige uit Westervoort verloor in een gelijk opgaand duel met 10-7 van Ryan Joyce.

Wattimena kreeg bij een 7-7 tussenstand een belangrijke break te verwerken. Hij verzuimde vervolgens om de volgende leg, die Joyce was begonnen, te pakken en hij kwam zodoende op een achterstand van 9-7.

Wattimena wist op dat moment dat hij drie legs op rij moest winnen om kans te maken op de volgende ronde, waarvan hij er twee mocht beginnen. Dat lukte hem niet, Joyce benutte zijn eerste wedstrijdpijl.

Jermaine Wattimena

Eerder op de dag werden de achtste finales afgewerkt. Daarin won Van Gerwen simpel met 6-1 van de Engelsman Ross Smith.

Drievoudig wereldkampioen Van Gerwen won de Players Championship Finals al zeven keer, waarmee hij recordhouder is. Vorig jaar versloeg hij Rob Cross in de finale.

De 25-jarige Zonneveld zorgde in de achtste finales voor een verrassing door Welshman Jonny Clayton te verslaan. Zonneveld won met 6-2 van de nummer negen van de wereld. Zelf staat Zonneveld op plek 95.

Jermaine Wattimena gaf in het Nederlandsje onderonsje met Richard Veenstra een 5-1 voorsprong weg en zag zijn landgenoot op gelijke hoogte komen, maar in de beslissende leg gooide Wattimena een 164-finish waardoor hij toch nog met de zege aan de haal ging.

Lastige middag andere Nederlanders

Gian van Veen slaagde er niet in de achtste finales te bereiken. De 21-jarige Nederlander ging met 6-1 onderuit tegen Engelsman Stephen Bunting. Ook Kevin Doets verloor in de tweede ronde; hij werd verslagen door Damon Heta uit Australië.

De pijnlijkste nederlaag was die van Maik Kuivenhoven. Hij kwam 5-3 voor, maar miste zeven matchdarts en verloor met 6-5 van de Noord-Ier Brendan Dolan.

Ook favorieten Gary Anderson, Gerwyn Price en regerend wereldkampioen Michael Smith liggen al uit het toernooi.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl