Auto's werden in brand gestoken bij de rellen in Dublin
NOS Nieuws

Tientallen arrestaties na rellen in Dublin, meer protesten verwacht

In Dublin zijn 34 mensen gearresteerd na de rellen die gisteren uitbraken na een mesaanval in de Ierse hoofdstad, meldt de lokale politie. Meerdere politiemensen raakten gewond. Een van hen is ernstig gewond. De politie verwacht dat er meer protesten zullen volgen.

Gistermiddag viel een man een vrouw en drie kinderen aan op Parnell Square in Dublin. De vrouw en een van de kinderen, een meisje van vijf, raakten zwaargewond. De dader werd door omstanders overmeesterd. Ook hij raakte gewond.

De politie heeft niets bekendgemaakt over het motief van de dader. Gisteravond liet de politie weten "niets uit te sluiten" over een mogelijk motief. De politie is niet op zoek naar andere verdachten.

Vuurwerk en brand

Na de aanval werd het onrustig in het centrum van Dublin en braken er rellen uit. Politiemensen werden aangevallen door relschoppers en er werd met vuurwerk gegooid. Op beelden op sociale media is te zien hoe onder meer een stadsbus en een tram in brand staan. Verschillende winkels werden geplunderd of vernield.

In de video hieronder zijn demonstranten en een brandende stadsbus te zien:

Rellen in Ierse hoofdstad Dublin na mesaanval op vrouw en kinderen

De politie sprak al snel nadat de rellen uitbraken van "hooligans uit een rechts-extremistische hoek". In de persconferentie van vandaag sprak de politie over "ongekend geweld" dat Ierland al decennia niet heeft gezien.

"Dit is niet wie we zijn en niet wie we ooit zullen zijn", zei de Ierse minister-president Varadkar in een reactie. Hij voegde daaraan toe dat het geweld van de relschoppers afkomstig is van haat, niet van patriottisme.

Volgens Varadkar worden er nu online soortgelijke protesten georganiseerd voor het komende weekend. Hij waarschuwde dat de regering de verantwoordelijken voor het geweld meedogenloos zal vervolgen.

Minister van Justitie McEntee sprak tegen de Ierse publieke omroep RTE over "misschien 200 mensen die een bijzonder verwoestende daad zagen, daar misbruik van maakten en een ravage aanrichtten in onze stad". Op het aanvallen van politiemensen staan gevangenisstraffen tot 12 jaar, zegt de minister.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl