Kroatië klopt Letland en profiteert optimaal van misstap Wales

Kroatië heeft weer alle zicht op een ticket voor het EK van volgend jaar in Duitsland. De nummer drie van het afgelopen WK won met 2-0 bij Letland en nam in groep D de tweede plaats achter het al gekwalificeerde Turkije over, omdat Wales eerder op de dag in Armenië op 1-1 was blijven steken.

De Kroaten kunnen het karwei dinsdag afmaken als Armenië op bezoek komt. Wales moet het dan in eigen huis op nemen tegen Turkije. De beste twee landen van elke poule plaatsen zich voor het EK van 2024.

Assist Ivanusec

Winnen was sowieso het credo bij de Kroaten, maar het puntenverlies van de Britse concurrentie vormde een welkom steuntje in de rug. Letland werd van meet af aan de duimschroeven aangedraaid en dat leidde al na zes minuten tot de openingstreffer. Feyenoorder Luka Ivanusec vond de inkomende Lovro Majer, die de bal beheerst binnenschoof.

Luka Ivanusec

Tien minuten later bracht Andrej Kramarić de stand op 0-2 voor de nummer tien van de wereldranglijst, die weinig te duchten had van het 122 plaatsen lager geklasseerde Letland. De lange Cambuur-spits Roberts Uldrikis werd weliswaar enkele keren door de lucht gezocht, maar de voorzetten misten de nodige zuiverheid.

Ook na rust hoefde de verdediging van Kroatië, waarin ook Ajacied Josip Sutalo een plaats had gekregen, niet te vrezen voor een Letse tegenstoot. De gasten hielden op hun beurt hun kruit ook droog. Al sierde invaller Marco Pasalic op de valreep zijn debuut bijna nog op met een doelpunt. Zijn inzet kwam echter via de binnenkant van de paal het veld weer in.

Kostbare remise Wales

Wales bewees zichzelf een slechte dienst in de jacht op EK-kwalificatie. Het moest winnen om plaatsing in eigen hand te houden, maar de Welshmen keken al na luttele minuten tegen een achterstand aan. Lucas Zelarayán kreeg na een hoekschop de bal voor zijn voeten en schoot vanuit de draai in de verre hoek.

Neco Williams lost een schot

Een onverwachte voorsprong voor Armenië, waarna de jacht op de gelijkmaker meteen begon bij Wales. De thuisploeg hield lang stand en had evenveel balbezit als de bezoekers. Na 38 minuten kreeg Harry Wilson de beste kans op de 1-1, maar vanaf de rand van de zestien stuitte zijn schot op doelman Ognjen Cancarevic.

Wales knokt zich terug

In de blessuretijd van de eerste helft kwam Wales alsnog op gelijke hoogte, nadat Nayair Tiknizyan een verre ingooi in eigen doel kopte.

Na rust raakte Wahan Biczachczian de lat, opnieuw een waarschuwing voor Wales. Armenië creëerde in de tweede helft meer kansen. In de slotfase drongen de Welshmen nog wel aan, maar de echte mogelijkheden waren voor Armenië.

Edgar Sevikyan was tweemaal dicht bij de 2-1 en in de laatste minuten was het tegenhouden geblazen voor Wales, dat kostbaar puntenverlies leed.