Een gastarbeider voor Stadion 974 in Doha, foto mei 2023
NOS Nieuws

Amnesty: jaar na WK Qatar amper vooruitgang, arbeiders wachten op geld

Buitenlandse werkkrachten in Qatar zijn er nauwelijks op vooruitgegaan sinds het WK voetbal van een jaar geleden, meldt Amnesty International. Uitgebuite arbeiders wachten nog op compensatie en hervormingen van werknemersrechten zijn nagenoeg stil komen te liggen, zo stelt de mensenrechtenorganisatie.

"Qatar en de FIFA moeten de slachtoffers niet nog langer laten wachten op hulp en compensatie", zegt Amnesty-directeur Cockburn. Het gaat volgens hem om honderdduizenden gedupeerden en nabestaanden van omgekomen arbeiders.

Wel verbetering

Amnesty erkent dat Qatar de rechten van de vele buitenlandse arbeiders in het land heeft verbeterd. Zo is het wettelijk niet meer toegestaan om op het heetst van de dag, in Qatar soms ruim 50 graden, buiten in de bouw te werken. Maar in de praktijk zou personeel nog steeds kwetsbaar zijn voor uitbuiting.

In Qatar werken vooral veel arbeiders uit Aziatische landen als Bangladesh, Nepal, Pakistan en Sri Lanka. Voorheen moesten zij toestemming krijgen van hun Qatarese werkgever als ze het land wilden verlaten. Dat systeem is inmiddels op de schop gegaan; geïnterviewden zeggen tegen Amnesty dat ze nu vrij zijn om terug te keren naar huis.

Toestemming

Naar eigen wens wisselen van baan is nu ook toegestaan. Volgens overheidscijfers hebben ruim 150.000 gastarbeiders dat gedaan in de eerste acht maanden van dit jaar. Maar aanvragen worden ook geregeld afgewezen, zo blijkt uit dezelfde cijfers. In vacatures wordt volgens Amnesty nog steeds gevraagd om een toestemmingsformulier van de vorige werkgever.

Qatar heeft naar eigen zeggen 350 miljoen dollar in een compensatiefonds gestort. Het is onduidelijk hoeveel gastarbeiders daarmee zijn betaald. De Franse krant Le Monde schreef dat er tot en met juni vorig jaar zo'n 37.000 buitenlanders waren gecompenseerd.

De FIFA heeft een eigen compensatiefonds ingesteld. Maar volgens de mensenrechtenorganisatie zijn de beloftes die de wereldvoetbalbond heeft gedaan vaag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl