Met een blinddoek om in de raadszaal van Leiderdorp
In samenwerking met
Omroep West
NOS Nieuws

Raadsleden geblinddoekt bij installatie van 'blindfluencer' als burgemeester Leiderdorp

Tjarda Struik, ook bekend als de 'blindfluencer', is gisteravond geïnstalleerd als burgemeester van Leiderdorp. De bijna volledig blinde Struik is bekend van TikTok, waar ze haar 200.000 volgers bijpraat over haar dagelijks leven.

De installatie van de 37-jarige VVD'er verliep anders dan andere installaties, meldt Omroep West . Direct nadat commissaris van de koning Jaap Smit de formele procedure had voltooid, vroeg de kersverse burgemeester iedereen in de raadszaal om een blinddoek om te doen.

Zo wilde ze de aanwezigen laten voelen hoe het is om vrijwel zonder zicht door het leven te gaan:

Bijna blinde burgemeester laat hele zaal blinddoek omdoen: 'Dit is mijn wereld'

Struik is in Leiderdorp van plan om te blijven doen wat ze in Zeist als raadslid ook al deed: aandacht vragen voor toegankelijkheid en inclusiviteit. "Toegankelijkheid is wat mij betreft breder dan de fysieke leefomgeving. Het gaat ook om digitale toegankelijkheid en de toegankelijkheid van onze voorzieningen", zei ze eerder dit jaar tegen de lokale zender Sleutelstad .

"Toen ik opgroeide hadden mensen om mij heen vaak meer oog voor wat ik mogelijk niet zou kunnen door mijn beperking, dan voor wat ik wél kon", stelt Struik op haar website. "Ik vond nauwelijks voorbeelden van professionals uit de disability-community met wie ik me kon identificeren in de functies die ik op een dag wilde vervullen."

Het was voor haar de reden om zichzelf uit te roepen tot 'blindfluencer'. Ze plaatst filmpjes op TikTok die steevast beginnen met 'Hoi, ik ben Tjarda en ik ben bijna blind', waarna ze vrolijk een berg af skiet of samen met haar kinderen iets klaarmaakt in de keuken. Tegelijkertijd stapte ze ook in de politiek om, zoals ze zelf zegt, "de samenleving te representeren".

Commissaris van de koning Smit toonde zich gisteravond verheugd over de komst van Struik als burgemeester. "Als je goed kan zwemmen, maakt het niet uit hoe diep het water is. Ik zag in Tjarda iemand die goed kan zwemmen."

Liesbeth Spies, burgemeester van buurgemeente Alphen aan den Rijn en voorzitter van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters, was al meteen lovend. "Ik heb je nog niet ontmoet, maar ik heb wel het gevoel dat ik je ken", aldus Spies. "Dat komt natuurlijk door al die hilarische TikTok-filmpjes. Complimenten aan de vertrouwenscommissie dat ze een BN'er hebben verleid om burgemeester te worden."

Bijna blind maar wel burgemeester

Gemeenteraadslid Hugo Langenberg van Lokale Partij Leiderdorp kijkt al uit naar een van de eerste activiteiten van Struik als burgemeester: de intocht van Sinterklaas. "Dan barst het van de kinderen die haar allemaal kennen van TikTok. En dan kan ze zeggen: 'Ik ben ben bijna blind, maar wel mooi burgemeester van Leiderdorp.'"

Struik is niet de enige vrijwel blinde burgemeester van Nederland. Eind vorig jaar werd Marcel Oosterveer burgemeester van Waalre. De eerste blinde burgemeester van Nederland was Ad Bestman, van januari 1981 tot begin 1988, in de toen nog zelfstandige gemeente Abcoude.

Advertentie via Ster.nl