Chinese app TikTok
NOS Nieuws

Nepal verbiedt TikTok: 'Leidt tot misbruik en haatberichten'

Nepal verbiedt de socialemedia-app TikTok. Volgens de Nepalese overheid is de app schadelijk voor de 'sociale harmonie' in het land omdat hij misbruik veroorzaakt. Het bericht komt kort nadat was aangekondigd dat het land meer gaat doen om de controle op sociale media te vergroten.

In de afgelopen vier jaar zijn er 1600 gevallen van cybercriminaliteit door TikTok geregistreerd in het Aziatische land. Volgens de minister van Communicatie en Informatietechnologie verspreidt de app haatberichten.

Volgens de minister kan het verbod direct ingaan. Telecombedrijven in Nepal hebben de opdracht gekregen om het besluit uit te voeren en de app ontoegankelijk te maken.

Oppositieleiders in Nepal zijn kritisch over de maatregel. Ze vinden dat die niet in lijn is met de vrijheid van meningsuiting en getuigt van "een gebrek aan volwassenheid en verantwoordelijkheid".

In meer landen in de ban

Het Chinese TikTok, dat wereldwijd ongeveer een miljard maandelijkse gebruikers heeft, is ook al in andere landen (deels) verboden. Buurland India verbood de app samen met andere Chinese apps in 2020. Ook Pakistan deed de app in de ban en Montana is de eerste Amerikaanse staat die TikTok wil verbieden. Dat proces loopt nog, aangezien de app het verbod in Montana aanvocht.

De meeste landen geven als reden dat de app leidt tot veiligheidsproblemen en dat jongeren erdoor worden misleid.

Ook in Nederland zijn sinds dit voorjaar beperkingen van kracht voor de app. Rijksambtenaren mogen TikTok niet langer op hun werktelefoon hebben, omdat gevreesd wordt voor spionage.

TikTok heeft niet gereageerd op het bericht dat Nepal de app verbiedt. Eerder zei het bedrijf wel dat de opvattingen van landen over de app "gebaseerd zijn op misvattingen".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl