Nederlandse satelliet die het 3 maanden zou doen na 15 jaar ter ziele
"In 2008 verklaarden ze ons voor gek", zegt Chris Verhoeven. "Dat gaat nooit lukken om dit ding in een baan om de aarde te sturen. We dachten dat-ie het hooguit 3 maanden zou doen. En nu, in 2023 is-ie pas aan het eind."
Verhoeven is universitair docent van de TU Delft en 'dat ding' is Delfi-C3, een satelliet ter grootte van een melkpak die door studenten van de TU is gebouwd. Op 28 april 2008 ging hij met een Indiase raket de ruimte in.
Kennis opgeleverd
Delfi-C3 was een testsatelliet, waarmee een nieuw type zonnecel werd getest. Ook had hij twee sensoren aan boord, waarmee de stand van de satelliet ten opzichte van de zon werd bepaald. En dan werden ook nog metingen gedaan naar temperatuurveranderingen in de satelliet als gevolg van de verandering van de afstand van de aarde tot de zon.
Zo'n zestig studenten hebben aan het project meegewerkt. Dat heeft Nederland heel wat kennis opgeleverd. Zo veel kennis dat de TU in 2026 misschien een onbemande verkenner op de maan kan zetten. Daarnaast is het project een impuls geweest voor de moderne ruimtevaart in Nederland. Studenten die eraan meewerkten begonnen hun eigen ruimtevaartbedrijfjes.
Verbrand
Als de berekeningen kloppen, is de satelliet na 15 jaar en meer dan 85.000 rondjes rond de aarde om 17.00 uur Nederlandse tijd bij het terugvallen in de dampkring verbrand.
Vandaag was het voor Verhoeven een droevige dag. "Ik ben vrijdag nog op het grondstation geweest. Daar heb ik voor het laatst de satelliet live gehoord. Ik heb tranen in mijn ogen."
Zo klonk Delfi-C3:
Of Delfi-C3 echt in rook is opgegaan blijkt morgen, als hij geen teken van leven meer naar de aarde zendt.