Michael van Gerwen
NOS SportAangepast

Van Gerwen start met overtuigende zege, dartstalent Van Veen laat zes matchpijlen liggen

Michael van Gerwen is de Grand Slam of Darts begonnen met een overtuigende 5-1 overwinning op Fallon Sherrock, een van de twee vrouwelijke deelnemers aan het prestigieuze toernooi in Wolverhampton.

De darter uit Vlijmen - die het toernooi won in 2015, 2016 en 2017 - kende geen genade met de Britse, die begin dit jaar nog had gewonnen van Van Gerwen bij een demonstratietoernooi in het Duitse Ulm. In 2021 was de Nederlander in de finale van de Nordic Darts Masters te sterk geweest voor Sherrock.

Van Gerwen was zeer trefzeker met zijn dubbels en gaf Sherrock, in 2021 nog kwartfinalist in Wolverhampton, dit keer geen kans.

Gian van Veen

Voor landgenoot Gian van Veen begon het toernooi met een pijnlijke nederlaag. Het 21-jarige Nederlandse dartstalent verloor op de eerste dag met 5-4 van de Engelsman Ryan Searle.

Van Veen, die dit jaar voor het eerst een tourkaart bij de elite behaalde en later deze maand de finale van het jeugd-WK speelt, leek op een hele makkelijke zege af te stevenen. In een mum van tijd stond hij met 4-0 voor, maar in de vijfde leg liet hij drie matchdarts onbenut om zijn debuut met een overtuigende zege op te luisteren.

Searle, die vanwege zijn lange haren 'Heavy Metal' wordt genoemd, ging steeds beter gooien en knokte zich terug naar 4-4. In de negende en beslissende leg kreeg Van Veen opnieuw drie matchpijlen, maar moest hij de overwinning alsnog aan de Brit laten.

Tijdelijk afscheid Kleermaker

Voor Martijn Kleermaker liep zijn eerste wedstrijd in de groep van Van Gerwen uit op een teleurstelling. De 'Dutch Giant' begon sterk tegen oud-wereldkampioen Rob Cross, maar was het bij een 4-2 voorsprong ineens helemaal kwijt. Hij gooide bijna geen triples meer, waardoor de Engelsman alsnog met 5-4 won.

Martijn Kleermaker

Kleermaker kondigde in Wolverhampton aan er een langere periode tussenuit te gaan, omdat hij als alleenstaande vader meer tijd voor zijn kinderen wil hebben. Als hij zich voor het WK weet te plaatsen, neemt hij na dat toernooi afscheid. Anders wordt dit voorlopig zijn laatste toernooi.

Schouderblessure Van Duijvenbode

Bij Dirk van Duijvenbode waren de verwachtingen vooraf niet al te hoog. Spelend met een speciaal holster vanwege een ontsteking in de rechterschouder kwam hij tegen de tweevoudig wereldkampioen Gary Anderson in groep C nog wel met 4-2 voor. Daarna oogde het steeds meer als een worsteling voor de Nederlander. Anderson profiteerde en trok het duel alsnog met 5-4 naar zich toe.

Danny Noppert begon in groep F wel met een overwinning. In een spannende partij met kerende kansen tegen Haruki Muramatsu toonde de Nederlander zich op de cruciale momenten de koelbloedigste. In de achtste leg brak hij de Japanner en won zo met 5-3.

Berry van Peer kende in groep B een teleurstellende start. Een vroege 2-0 voorsprong was niet besteed aan de Nederlander die afrekende met 'darteritus'. Tegenstander Jonny Clayton uit Wales won de volgende vijf legs op rij en daarmee de partij met 5-2.

Stowe Buntz

De grote sensatie op de eerste dag was Stowe Buntz. De in een roze broek en fleurig shirt spelende 44-jarige Amerikaan versloeg in zijn debuut op de Grand Slam de al even kleurrijk uitgedoste Peter Wright, bekend van zijn hanenkam en buitenissige outfits. Het werd verrassend 5-1 voor Stowe in groep E.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl