Een gebalde vuist bij dartstalent Gian van Veen
NOS SportAangepast

Dartstalent Van Veen wint bij EK-debuut, Van Gerwen ternauwernood verder

Gian van Veen heeft op zijn eerste EK darts de tweede ronde bereikt. Het 21-jarige Nederlandse talent won met overmacht (6-1) van de Australiër Damon Heta. Ook Michael van Gerwen ging door na een nipte zege (6-5) op Madras Razma.

Dirk van Duijvenbode werd uitgeschakeld door James Wade (6-3).

Van Veen, als 26ste geplaatst op het EK, toonde in de Westfalenhalle in Dortmund geen enkele tekenen van zenuwen. "Het voelde goed, ik had geen last van plankenkoorts", bevestigde Van Veen na zijn gewonnen partij. "Als je vrij ver op voorsprong komt, krijg je daar ook geen last van."

In de eerste vier legs lag zijn niveau veel hoger dan dat van de Australiër. Hij vond de triples makkelijk en maakte geen fout bij het uitgooien. De als zesde geplaatste Heta won nog wel een leg, maar de jonge Nederlander liet geen finishbeurt liggen.

Doel al bereikt

In de tweede ronde neemt Van Veen het op tegen Daryl Gurney, die met 6-2 won van Josh Rock: "Nog nooit van gewonnen, maar eens moet de eerste keer zijn." In een mogelijke kwartfinale kan Michael van Gerwen de tegenstander zijn.

Debutant Van Veen ronde verder op EK darts: 'Hoop dat ze allemaal bang zijn'

Van Veen, die dit jaar voor het eerst een tourkaart behaalde, heeft met het bereiken van de tweede ronde zijn doel al bereikt. "Wie weet wat er dit weekend nog gaat komen, ik ga er in ieder geval van genieten." Lachend: "Ik hoop dat ze nu allemaal bang voor me zijn."

Van Gerwen overleeft twee matchdarts

Van Gerwen kwam de eerste ronde ternauwernood door. De viervoudig Europees kampioen overleefde twee matchdarts van zijn tegenstander Madars Razma, die misschien wel zijn beste wedstrijd ooit gooide. "Hij verdient alle credits", zei Van Gerwen. "Ik wilde niet gelijk een mooie wedstrijd neerleggen, maar dat werd het wel, voor het publiek."

Van Gerwen na spannende eerste partij door op EK darts: 'Hij stond te shaken'

Niet voor Van Gerwen zelf. Na de goede start van de Brabander knokte Razma zich terug in de wedstrijd. Van Gerwen kreeg het zwaar, maar waar Razma in de beslissende elfde leg twee kansen liet liggen, sloeg Van Gerwen genadeloos toe. "Hij stond onder gruwelijke druk, dat zag je gewoon", aldus Van Gerwen.

Van Duijvenbode

Voor Van Duijvenbode is het EK na zijn eerste wedstrijd al voorbij. Hij kon in Dortmund geen eind maken aan zijn matige vorm en verloor met 6-3 van James Wade.

Van Duijvenbode, die kampt met een blessure aan zijn werparm, werd nog lang in de wedstrijd gehouden door matig uitgooien van Wade. "Het doet veel pijn, het kost heel veel energie", zei hij over zijn schouderblessure. Na 3-3 liep de ervaren Engelsman uit naar de zege.

Blessure zit Van Duijvenbode dwars op EK darts: 'Bij elke pijl een messteek'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl