Douaniers in de haven van Rotterdam
NOS Nieuws

Douane in havens krijgt semi-automatische wapens vanwege toegenomen dreiging

Vanwege het toegenomen geweld en grotere dreigingen uit het criminele milieu wordt een deel van de douane zwaarder bewapend. Dat laat demissionair staatssecretaris De Vries aan de Tweede Kamer weten.

Het gaat om het Team Bijzondere Bijstand van de Douane (TBB Douane), dat vooral actief is in de havens van Rotterdam en Vlissingen. De eenheid krijgt semi-automatische schoudervuurwapens.

'Hoogrisico'-transporten

Het TBB Douane voert geregeld "hoogrisico"-transporten uit van in beslag genomen drugs naar de plek waar ze vernietigd worden. Volgens De Vries is het nodig dat er zwaardere wapens komen "gelet op indicaties van dreigingen van criminele organisaties, en de veiligheid van de betrokken medewerkers".

Het team wordt onder meer ingezet ter ondersteuning en bescherming van douanemedewerkers die zich bezighouden met de bestrijding van drugssmokkel.

De hoeveelheid drugs die de afgelopen jaren in de havens zijn onderschept, is enorm gegroeid. Dit jaar ging het volgens de staatssecretaris al om meer dan 49.000 kilo. Vijf jaar geleden werd er in totaal ruim 24.000 kilo in beslag genomen.

Acht arrestaties om grootschalige drugssmokkel

Vandaag meldde het Openbaar Ministerie dat in een onderzoek naar drugssmokkel via de havens acht mensen uit de regio Rotterdam zijn aangehouden. Ze worden verdacht van onder meer het invoeren van honderden kilo's cocaïne, wapenbezit en omkoping. Tijdens huiszoekingen zijn gegevensdragers, drugs, contant geld en verschillende wapens gevonden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl