De eilandengroep Tuvalu in de Stille Oceaan
NOS NieuwsAangepast

Bewoners eilandrijk Tuvalu, dat dreigt te verdwijnen, krijgen asiel in Australië

Australië biedt bewoners van de eilandengroep Tuvalu in de Stille Oceaan klimaatasiel aan. De premiers van de twee landen hebben hierover een overeenkomst gesloten.

In Tuvalu wonen 11.200 mensen. De eilandengroep, die maar een paar meter boven zeeniveau ligt, dreigt te verdwijnen als de zeespiegel verder stijgt door klimaatverandering.

Australië zal jaarlijks een speciaal visum verstrekken aan maximaal 280 Tuvaluanen. Ook heeft Australië met Tuvalu afgesproken dat het hulp zal bieden in geval van "een grote natuurramp, pandemieën en militaire agressie". De invloed van China in de Stille Oceaan wordt steeds groter. Een andere afspraak in de overeenkomst - die daar vermoedelijk mee te maken heeft - is dat Australië meekijkt als Tuvalu veiligheids- of defensieovereenkomsten sluit met andere landen. Het gaat dan ook om politie-, haven-, energie-en telecomcontracten, meldt persbureau Reuters.

Correspondent Meike Wijers zocht vorig jaar Tuvaluaanse klimaatvluchtelingen op in Nieuw-Zeeland:

Tuvalu verdwijnt langzaam in zee, 'alsof je een deel van jezelf verliest'

De Australische premier Albanese zegt dat Australië en Tuvalu "familie zijn". Met de overeenkomst hebben de landen die relatie volgens Albanese naar een hoger niveau getild. Ze vormen nu samen de zogenoemde Falepili-unie.

De overeenkomst zal "Tuvalu's toekomst beschermen terwijl de soevereiniteit wordt gerespecteerd", stelt Albanese.

De helft van de wereldbevolking leeft op plekken die kwetsbaar zijn voor klimaatverandering, stond in maart dit jaar in een rapport van het IPCC. Volgens dat klimaatpanel worden bepaalde regio's nu al veel heviger geraakt door klimaatverandering dan andere.

In Afrika, Azië en in de Amerika's leiden weersextremen tot migratie, oftewel 'klimaatmigratie'. Inwoners uit de Afrikaanse Sahel trekken bijvoorbeeld richting de kust en steden om aan de droogte te ontkomen.

Verandert er aan de klimaatopwarming niets - het slechtste scenario denkbaar - dan zullen in 2050 zo'n 216 miljoen mensen noodgedwongen naar een andere plek in hun land zijn verhuisd, constateerde de Wereldbank in 2021.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl