Vangelis Pavlidis baalt na de nederlaag in Birmingham

AZ verliest ook in Engeland van Aston Villa en lijkt klaar in Europa

AZ heeft in de Conference League met 2-1 verloren bij Aston Villa in Birmingham. Door die nederlaag staat AZ er slecht voor om Europees te overwinteren.

De andere wedstrijd in de groep tussen Legia Warschau en Zrinjski Mostar eindigde namelijk in een 2-0 overwinning voor de Polen. Daardoor staan die nu na vier wedstrijden samen met Aston Villa op negen punten, AZ en Zrinjski staan op drie.

Willen de Alkmaarders nog kans houden om door te gaan, dan moeten beide laatste wedstrijden tegen Legia en Zrinjski in ieder geval worden gewonnen.

AZ wakker na slechte start

Al in de derde minuut leek AZ achter te komen op Villa Park, maar de goal werd afgekeurd wegens buitenspel. Even daarvoor had Vangelis Pavlidis de bal al van de lijn gehaald.

De toon was gezet, helemaal met de 1-4 van twee weken geleden in het achterhoofd. Toch kwam het duel daarna meer in evenwicht. Een poging van Pavlidis van grote afstand kreeg de handen op elkaar, al ging de bal ruim naast.

De stand in groep E

Lang gebeurde er weinig in Birmingham, tot een schitterende goal van Pavlidis vlak voor rust - terecht - werd afgekeurd voor buitenspel. Nog voor rust kreeg de Griek opnieuw een kans, maar dit keer redde Villa-keeper Emiliano Martínez. Die werd vorige maand nog verkozen tot beste keeper van het jaar, vooral door zijn prestaties bij het Argentijnse elftal.

Mede door zijn gestopte strafschoppen pakte Argentinië in Qatar zijn derde wereldtitel. Martínez redde na rust op wederom een inzet van Pavlidis, al was een voorzet op Ruben van Bommel misschien logischer geweest.

Toch viel er weinig te treuren, want een minuut later brak Pavlidis opnieuw door en dit keer maakte de Griek het bekwaam af: 0-1.

Vangelis Pavlidis juicht na de 0-1

Villa moest even bijkomen, maar in de 60ste minuut leken de Engelsen de gelijkmaker te produceren, ware het niet dat Boubacar Kamara de bal voor een leeg doel over schoot. De scheidsrechter gaf onterecht een hoekschop die wél binnenviel, via het hoofd van Diego Carlos: 1-1.

Tien minuten voor tijd kreeg AZ nog een domper te verwerken toen Ollie Watkins van dichtbij vrij kon inkoppen na een mooie voorzet van Douglas Luiz. De Alkmaarders kwamen de klap van de 2-1 niet meer te boven, waardoor Europese overwintering heel moeilijk wordt.