Verstappen eerste Nederlander sinds 1966 met solo-cover op Time Magazine
Poserend in raceoverall en daaronder de alleszeggende tekst 'Niet te stoppen' siert racefenomeen Max Verstappen de nieuwste cover van het vermaarde Amerikaanse opinietijdschrift Time Magazine.
Hij is de eerste Nederlander die deze eer solo ten beurt valt sinds sterrenkundige Maarten Schmidt in 1966. Politicus Geert Wilders stond in 2017 op de cover, maar dat deed hij toen samen zijn Franse collega Marine Le Pen, ter promotie van een artikel over de opkomst van populisme. Slechts acht Nederlanders gingen de coureur voor in de geschiedenis van het inmiddels honderd jaar oude magazine. Verstappen is de eerste Nederlandse sporter.
Het zegt iets over de internationale statuur van de drievoudig wereldkampioen Formule 1. Met de Grand Prix van Las Vegas in aantocht wist Time Magazine Verstappen te strikken voor een interview, waarvan de Nederlander er - naast de verplichte persconferenties tijdens Grand Prix-weekenden - maar weinig geeft. Mede dankzij het succes van de Netflix-serie Drive to Survive zijn de Formule 1 en Verstappen ook in Amerika 'hot'.
Dit is de cover van de editie waarop Verstappen op de voorkant prijkt:
Met "ik heb er helemaal geen behoefte aan om rond te hangen tussen bekende filmsterren" maakt Verstappen in het interview duidelijk dat hij de tegenpool is van zevenvoudig wereldkampioen en rivaal Lewis Hamilton, een stijlfanaat die graag modeshows afloopt. Op alle glitter en glamour in Las Vegas zit hij op voorhand niet te wachten.
Vooral in de passage over de periode waarin hij als jonge kartcoureur de Europese circuits af reisde, zegt Verstappen iets waar hij zich maar zelden over uit laat: "Op jonge leeftijd zag ik andere kinderen die aan het spelen waren, niet bezig met hun toekomst. Maar mijn vader (voormalig Formule 1-coureur Jos Verstappen, red.) had een plan. En daar moest ik me aan houden."
"Soms vond mijn vader dat ik een beetje lui was. Daar hadden we zeker wel eens discussies over", vertelt Verstappen, gevraagd naar de momenten waarop de spanning tussen de fanatieke vader en zijn racende zoon opliep.
Zoals toen Verstappen junior op 14-jarige leeftijd tijdens een kartrace in Napels werd ingehaald, dat probeerde te herstellen met een risicovolle actie en vervolgens crashte. Jos Verstappen was furieus en negeerde zijn zoon tijdens een stop bij een tankstation. "Hij wilde praten, ik niet", zegt Jos in het artikel in Time Magazine. "Als je je mond niet houdt, zet ik je uit de auto."
Fysiek contact is er volgens senior nooit geweest. Verstappen heeft Max maar één keer een tik gegeven; op zijn helm, voor een race in Engeland. "Die had hij toen even nodig. En hij won toen wel."
De soms Spartaanse raceopvoeding is niet voor niets geweest. Inmiddels is de 26-jarige coureur drie Formule 1-titels, 52 grandprix-overwinningen en talloze records verder en domineert hij in zijn superieure Red Bull de koningsklasse van de autosport zoals Michael Schumacher en Lewis Hamilton dat voor hem deden.
Over de voorspelbaarheid in de Formule 1 dit seizoen - hij won al zeventien van de twintig races - moet je bij Verstappen niet aankomen. "De NBA heeft het ook overleefd toen de Chicago Bulls domineerden", zegt hij in het artikel. "Later zouden de mensen zeggen: dat was geweldig. Als je een echte fan van de sport bent, moet je het gewoon kunnen waarderen dat een team het zo goed."