Martina Voss-Tecklenburg
NOS Voetbal

Bondscoach Voss-Tecklenburg keert niet meer terug bij Duitse voetbalsters

Martina Voss-Tecklenburg keert niet meer terug als bondscoach van de Duitse voetbalsters. Voetbalbond DFB maakte zaterdag bekend dat de samenwerking met de 55-jarige coach, die al op pauze stond, met onmiddellijke ingang is beëindigd.

"De ploeg heeft een nieuw begin nodig op het gebied van sportief leiderschap", luidt de verklaring van de bond. Onder Voss-Tecklenburg strandden de Duitse vrouwen het afgelopen WK in Australië en Nieuw-Zeeland al in de groepsfase. Dat was nog nooit eerder gebeurd. De bondscoach meldde zich daarna ziek.

Wat spanningen veroorzaakte, was dat Voss-Tecklenburg tijdens een vakantie buiten het voetbal openbare lezingen gaf in plaats van het WK te analyseren.

"Het roept bij mij natuurlijk een paar vraagtekens op. Ik had zeker iets anders gewild. Dat je zegt: oké, laten we eerst duidelijk maken wat er op het WK is gebeurd", zei middenvelder Lena Oberdorf daarover.

Succes van korte duur

Voss-Tecklenburg werd in 2018 bondscoach van Duitsland over als opvolger van Horst Hrubesch, destijds interim-coach. Op het WK 2019 in Frankrijk verloor het Duitse team in de kwartfinales van Zweden en daardoor miste het deelname aan de Olympische Spelen. Op het EK van vorig jaar haalde het team de finale, waarin met 1-2 werd verloren van gastland Engeland.

Ondanks het verlies was de hoop terug. Tot het dramatische WK in Australië en Nieuw-Zeeland. Voordat ze werden uitgeschakeld in de groepsfase stond Duitsland nog op de nummer twee van de FIFA-ranglijst. Inmiddels staat het land zesde, een plek boven Nederland.

Horst Hrubesch tijdens de Nations League-wedstrijd Duitsland tegen Wales op 27 oktober

Na het terugtrekken van Voss-Tecklenburg nam assistent-coach Britta Carlson haar positie over, voordat de bond begin oktober Hrubesch opnieuw aanstelde.

De oud-international moet zorgen voor kwalificatie voor de Olympische Spelen van 2024. De Europese ploegen kunnen plaatsing alleen veiligstellen via de Nations League. Het eindtoernooi is in het voorjaar en alleen de groepswinnaars doen mee.

Zo werkt de Nations League voor voetbalsters en dit staat er op het spel

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl