Scamacca was de absolute uitblinker

Scamacca en Koopmeiners helpen Atalanta langs Empoli, Lazio wint in slotseconden

Het Nederlands getinte Atalanta Bergamo heeft in de Serie A eenvoudig met 0-3 gewonnen bij Empoli. De absolute uitblinker bij de ploeg uit Bergamo was Gianluca Scamacca. De oud-speler van PSV en PEC Zwolle maakte met een weergaloos hakje de 0-1, poeierde de 0-3 binnen en bereidde tussendoor ook nog de 0-2 van Teun Koopmeiners voor.

Door deze overwinning houdt Atalanta aansluiting bij de top van de Italiaanse competitie. Empoli zakt naar plek achttien op de ranglijst.

Hans Hateboer stoomde na vijf minuten op en bediende Ademola Lookman, die de bal op zijn beurt meegaf aan Scamacca. De spits hakte de bal in de loop langs doelman Etrit Berisha: 0-1. Het was zeker niet de laatste kans voor Scamacca in de eerste helft. De spits raakte ook nog de paal en scoorde met een kopbal vanuit een buitenspelsituatie. Die laatste treffer werd dus afgekeurd.

Het oppermachtige Atalanta kwam na een klein halfuurtje op 0-2 via Teun Koopmeiners. De Oranje-international knalde een terugtrekbal van Scamacca tegen de touwen. Het was voor de middenvelder zijn derde treffer van het seizoen. Naast Koopmeiners en Hateboer, had ook Marten de Roon een basisplaats. Mitchel Bakker viel vijf minuten voor tijd in.

Teun Koopmeiners viert zijn derde treffer van het seizoen

Bij het hulpeloze Empoli had de in Haarlem geboren Tyronne Ebuehi een basisplaats. Hij moest met lede ogen toezien hoe Scamacca de bal vlak na rust kiezelhard in het doel schoot. De spits in vorm kreeg de bal van De Roon, die daarmee een assist mocht noteren.

Dat Scamacca geen hattrick maakte was bijna een wonder, hij kreeg een vrije schietkans uit een corner maar boog te ver met zijn lichaam naar achter en schoot over. Daarna raakte de spits nog de lat met een vlammend afstandsschot.

Lazio wint in slotseconden

Lazio, dat het volgende week in de groepsfase van de Champions League weer opneemt tegen Feyenoord, won in de slotseconden in eigen huis van Fiorentina. Beide ploegen kregen kansen om te winnen, maar het was uiteindelijk Lazio dat aan het langste eind trok.

Door dit resultaat tankt de ploeg niet alleen vertrouwen voor de wedstrijd tegen Feyenoord, ook stijgt Lazio op de ranglijst. De ploeg van trainer Maurizio Sarri staat nu zevende, een punt achter Fiorentina en twee punten boven aartsrivaal AS Roma.

De wedstrijd leek lang op 0-0 af te gaan, maar Lazio won in de laatste seconden

De kansen in de eerste helft waren voor Fiorentina. De ploeg uit Florence leek vroeg op voorsprong te komen, maar de treffer van Lucas Beltrám werd geannuleerd vanwege buitenspel. Even later was de Argentijn er opnieuw dicht bij, maar raakte hij de paal.

De tweede helft was voor Lazio, met de grootste kans voor Luis Alberto, maar de Spanjaard schoot ruim over. Matias Vecino schoot in de slotfase nipt voorlangs. In het vaak zeer onvriendelijke duel perste Fiorentina er toch nog een slotoffensiefje uit. Maxime Lopez dook in kansrijke positie op voor Ivan Provedel, maar zijn schot was futloos.

Het leek daardoor op een 0-0 af te stevenen, tot Nikola Milenkovic diep in de blessuretijd de bal met zijn arm beroerde in het strafschopgebied. Het leverde Lazio een strafschop op die door invaller Ciro Immobile hard werd binnengeschoten. Het was meteen de laatste actie van dit duel.