Esther van der Most was even het contact met haar schoonfamilie kwijt
NOS Nieuws

Nederlanders hebben weer contact met familie in Gaza: 'Het was even heel eng'

De communicatielijnen met de Gazastrook komen op gang en daardoor kunnen ook Nederlanders met familieleden in dat gebied weer mondjesmaat contact met hen krijgen. Daarmee komt er voor velen een einde aan de vraag of hun naasten de zware bombardementen die Israël de afgelopen dagen uitvoerde, hebben doorstaan.

"Er was echt 36 uur geen mogelijkheid om te bellen of te appen", vertelt Esther van der Most, van wie de schoonfamilie in Gaza woont. "Dat was heel eng, want we wisten niet of ze nog leefden."

Vannacht om 04.00 uur kreeg Van der Most een berichtje van iemand dat het lukte om weer contact te krijgen met Gaza. "We zijn toen meteen gaan bellen met onze familie en kregen ook contact. Het voelt als een opluchting, maar tegelijkertijd niet, want de situatie is nog precies hetzelfde", zegt ze.

In deze video belt ze met haar familie in Gaza:

Esther is dag en nacht bezig met familie in Gaza, die ze er ook al verloor

Dat haar familieleden op het nippertje aan een bombardement zijn ontsnapt, maakt de zorgen nog groter. "Bij een schoonzus zijn raketstukken de kinderkamer binnengevlogen", zegt van der Most. "Gelukkig zaten zij op dat moment in een andere kamer, maar het komt wel steeds dichterbij."

'Iedereen leeft gelukkig nog'

Ook de 19-jarige Sama Shat lukte het vanochtend eindelijk om even met haar familieleden te bellen. "Iedereen leeft gelukkig nog", vertelt ze. "Wel zijn er wat huizen van familieleden gebombardeerd."

Shat kwam op haar elfde vanuit de Gazastrook naar Nederland. Ze zou afgelopen herfstvakantie voor het eerst in al die jaren haar familie weer bezoeken, maar dat is door het geweld in de regio niet doorgegaan.

In plaats daarvan houdt ze nu via de Arabische nieuwszender Al Jazeera en Telegram-groepen zo goed mogelijk in de gaten welke plekken gebombardeerd worden, in de hoop dat het ver weg is van haar familie. "Ik probeer dagelijks contact met ze te houden, ook al kan ik helaas niks voor ze betekenen."

'Wanhopig wachten op een staakt-het-vuren'

De Amsterdamse Taghreed Elkhodary heeft ook grote zorgen over haar moeder, zussen, neven en nichten. Zij wonen deels in Rafah, in het zuiden van de Gazastrook, en deels in Gaza-stad in het noorden. Elkhodary kreeg gisteren voor het eerst helemaal geen contact meer met hen.

Gisteren vertelde Taghreed Elkhodary aan de NOS over hoe ongerust ze was over het lot van haar familieleden:

Taghreed krijgt geen contact met familie in Gaza: 'Weet niet of ze nog leven'

Tot haar vreugde kreeg ook zij vandaag goed nieuws. "Iedereen is oké", vertelt Elkhodary. "Ik kreeg mijn zus in Rafah via de telefoon te pakken. Zij heeft weer mijn moeder en andere zussen, die in een buitenwijk van Gaza-Stad zitten, gesproken."

Haar familie liet weten niet te kunnen slapen door alle hevige bombardementen en de grote angst om geraakt te worden. "Ze zitten dan ook wanhopig te wachten op een staakt-het vuren", vertelt Elkhodary.

Ook de familieleden van Shat hopen dat de wapens snel worden neergelegd. "Zij hebben het niet over een tekort aan water of voedsel. Wat heb je daaraan, als je niet meer leeft? Zij willen vooral dat de bombardementen stoppen."

Advertentie via Ster.nl