NOS Nieuws

Tweetal beboet voor stelen en verbranden regenboogvlag Wageningen

De twee mannen die in april een regenboogvlag van het Wageningse stadhuis stalen en in brand staken, hebben geldboetes opgelegd gekregen. Dat meldt het Openbaar Ministerie. Het gaat om een 23-jarige man uit Rhenen en een 22-jarige man uit Wageningen.

Een van de twee stal de vlag van het gemeentehuis. Op camerabeelden is te zien hoe de mannen de vlag vervolgens in een steegje in brand steken.

Het gebeurde in de nacht van 15 op 16 april. Eerder die dag was de vlag gehesen als reactie op toenemend geweld tegen lhbti'ers. De dag na de vernieling werd opnieuw een regenboogvlag gehesen op het stadhuis. De twee mannen meldden zich in juni nadat de politie had gedreigd om herkenbare beelden van de daders te verspreiden.

"Het in brand steken van een regenboogvlag wordt als discriminatoir beschouwd", zegt het OM. Beide mannen hebben de geldboete inmiddels betaald. Hoe hoog de boete was, wil het OM niet zeggen.

Een maand later werd in Wageningen opnieuw een regenboogvlag in brand gestoken. Ditmaal ging het om een vlag die bij een kerk wapperde.

Gure wind

Vernieling van regenboogvlaggen komt de afgelopen maanden vaker voor in Nederland. Volgens Philip Tijsma van lhbti-belangenorganisatie COC komt dat zeer bedreigend over. "Het verbranden van zo'n vlag laat zien dat er een gure wind staat richting de lhbti-gemeenschap", aldus Tijsma. Bovendien blijkt uit onderzoek van De Groene Amsterdammer dat lhbti'ers online te maken krijgen met toenemende haat.

Het COC vraagt de politiek om strenger op te treden tegen discriminatie van lhbti'ers. "We hopen bijvoorbeeld dat er hogere straffen worden opgelegd en dat er meer aandacht voor komt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl