NOS Voetbal

Maduro tevreden met teamdiscipline Ajax na eerste duel als interim-coach

Ajax speelde onder interim-coach Hedwiges Maduro in het Europa League-duel bij Brighton & Hove Albion (2-0 nederlaag) compacter dan onder zijn voorganger Maurice Steijn en durfde het zelfs aan om het in Amsterdam zo vervloekte 4-4-2-systeem te spelen.

Na afloop stond Maduro achter de keuze om ver terug te zakken. Hij moest toegeven dat Ajax aan de bal niet bij machte was om Brighton pijn te doen. "Het tegendoelpunt viel ook op een ongelukkig moment", zei de coach.

De 1-0 viel namelijk vlak voor rust en dwong Ajax om wat meer uit de schulp te kruipen. "En dat was precies wat zij wilden", zei Maduro, die vooral complimenten uitdeelde aan de Engelse ploeg. Hij vond dat de tegenstander sterk had gespeeld. "Als je ziet hoe zij opbouwen en hoe het systeem is ingesleten", sprak de coach bijna jaloers.

Statistiekbureau Opta becijferde na afloop van de wedstrijd dat Brighton het hoogste percentage balbezit had en de meeste passes verstuurde dan welke Ajax-tegenstander dan ook sinds 2014.

Maduro over verdedigende spel Ajax: 'Tegen PSV gaan we het anders doen'

Over de verdedigende discipline was Maduro tevreden: "We hebben de spelers wel wat gevraagd om uit te voeren en dat hebben ze gedaan."

'Prachtig voor ons'

Joël Veltman was één van de tegenstanders, de oud-Ajacied had een basisplaats bij Brighton. De club schreef geschiedenis door voor het eerst in de clubhistorie een Europese wedstrijd te winnen. "Voor ons is het prachtig. Je voelde een uitbarsting bij de fans na afloop."

Veltman volgt zijn oude club nog en het doet hem pijn hoe Ajax eraan toe is. "Ze kunnen zo lekker voetballen. Maar ze hebben een overwinning nodig", zegt de verdediger.

Trotse Veltman voelt ook de pijn van Ajax: 'Ze hebben overwinning nodig'

Ook interim-coach Maduro ziet een overwinning als het enige medicijn om met meer durf te spelen. "Er zit weinig vertrouwen in de ploeg, dat moeten we opbouwen. En dat gaat het snelst met een resultaat." Daarom kiezen zijn spelers nu vaak voor de veilige optie, wat tegen Brighton weinig kansen opleverde.

Maduro keek ook al met een schuin oog vooruit naar komend weekend, als Ajax het op gaat nemen tegen PSV. Of hij dan weer 4-4-2 gaat spelen? "Tegen PSV gaan we het wel anders doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl