Veiling dreigt voor liedjes van de Peppers, Neil Young en Shakira
Van Under The Bridge van Red Hot Chili Peppers, Heart of Gold van Neil Young, Call Me van Blondie tot Whenever, Wherever van Shakira. De rechten van deze wereldberoemde popsongs zouden binnen een halfjaar zomaar naar de hoogste bieder kunnen gaan.
De eigenaar van al deze liedjes, het beursgenoteerde muziekbeleggingsfonds Hipgnosis Songs, ligt namelijk stevig overhoop met zijn eigen aandeelhouders. Die willen alle ruim 65.000 liedjes uit de collectie van het fonds desnoods binnen een halfjaar verkopen om genoeg van hun investering terug te zien.
Hipgnosis werd enkele jaren geleden opgericht door voormalig Chic-bassist Nile Rodgers en Merck Mercuriadis, ooit manager van artiesten en bands als Elton John, Guns N' Roses, Iron Maiden en Beyoncé. Het duo begon in razend tempo met het opkopen van portefeuilles muziekrechten van artiesten. Zo verkocht Neil Young twee jaar geleden al zijn liedjes voor 150 miljoen dollar aan het fonds. Voor de nummers van Justin Bieber werd iets meer dan 200 miljoen dollar neergelegd.
Inmiddels bezit het beursgenoteerde Hipgnosis 146 muziekcollecties van bands en artiesten met daarin 65.413 liedjes, waaronder 163 nummers die ooit een Grammy Award wonnen. In de boeken staat de waarde van de hele collectie op 2,32 miljard dollar.
Frustratie
Beleggers in het fonds raakten de afgelopen maanden echter gefrustreerd. De verwachte hogere inkomsten uit bijvoorbeeld muziekstreamingplatforms zoals Spotify, die royalty's moeten afdragen aan muziekrechthebbenden, vallen tegen. En daarmee groeit de winstuitkering niet op de manier waarop was gehoopt.
Door de grote bedragen die zijn neergelegd voor alle liedjes heeft Hipgnosis ook niet al te veel geld meer in kas. En door de gestegen rente wordt herfinancieren duur. Deze maand werd zelfs een dividenduitkering geschrapt. De koers van Hipgnosis halveerde het afgelopen jaar.
Het bestuur kondigde daarom aan om 29 van de 146 muziekportefeuilles te verkopen aan investeerder Blackstone. Maar daar staken aandeelhouders vandaag op een speciale vergadering een stokje voor. Uit woede over een vermeende lage verkoopprijs, werd het voorstel massaal van tafel gestemd.
Herstructureren of opdoeken
Daarentegen stemde bijna 85 procent van de aandeelhouders voor een ander voorstel, die het fonds verplicht om binnen zes maanden concrete voorstellen te presenteren om Hipgnosis te herstructureren, herorganiseren of gewoon op te doeken.
Dat laatste zou betekenen dat het fonds alle beleggingen aan de hoogste bieder moet verkopen, waarna de opbrengst onder alle aandeelhouders verdeeld kan worden. En dat kan feitelijk betekenen dat alle liedjes uit het fonds in de etalage komen te staan.
In een verklaring schrijft Hipgnosis-bestuurslid Sylvia Coleman dat de boodschap begrepen is. Er zal een "duidelijke focus komen om een verbeterde aandeelhouderswaarde te creëren". Op de beurs van Londen krabbelde het aandeel van het muziekbeleggingsfonds na de aandeelhoudersvergadering op, met een plus van 2,3 procent.