De stille tocht in 2018
In samenwerking met
RTV Noord
NOS Nieuws

Stille tocht Kristallnachtherdenking Groningen geschrapt 'wegens situatie Midden-Oosten'

De stille tocht voorafgaand aan de Kristallnachtherdenking in Groningen wordt dit jaar niet gelopen. Aanleiding is de situatie in het Midden-Oosten, zegt directeur Volders van de Stichting Folkingestraat Synagoge, die de herdenking organiseert.

"Vanwege de huidige situatie in het Midden-Oosten hebben we besloten om het buitendeel te schrappen, en ons te focussen op het deel in de synagoge", zegt Volders tegen RTV Noord. "We willen voorkomen dat mensen deze stille tocht aanzien voor een demonstratie, dat is het juist niet."

Het besluit om de stille tocht te schrappen gebeurt niet in reactie op bedreigingen. Volders zegt tegen de regionale omroep dat hij die niet heeft ontvangen. "We hebben geen enkele aanwijzing dat er iets zou gaan gebeuren, maar we willen geen risico nemen en hebben daarom besloten om de tocht, die gepland stond op 5 november, af te gelasten", zegt Volders tegen het Dagblad van het Noorden. Hij zegt dat mensen begrip tonen voor de keuze.

Herdenking gaat door

De directeur van de Groningse synagoge zegt verder dat de organisatie bij het besluit ook heeft gedacht aan de vrijwilligers die de herdenking organiseren. "Wij vinden het niet verantwoord om in deze extreme polarisatie en emoties aan de vrijwilligers te vragen om deze stille tocht in goede banen te leiden. Dat vinden wij nu niet gepast."

Hoewel de stille tocht is geschrapt, gaat de herdenking van de Kristallnacht wel door in de synagoge. Er zal onder meer een lezing zijn van Manja Pach, die als dochter van een kampoverlevende de grondlegster is van Herinneringscentrum Kamp Westerbork en medeoprichter is van het Etty Hillesum Centrum. Ook is er een muziekopvoering en dragen scholieren gedichten voor in de sjoel.

Bij de bijeenkomst begin komende maand herdenkt men de Kristallnacht, waarbij de nazi's in de nacht van 9 op 10 november 1938 in heel Duitsland honderden synagogen, Joodse winkels en woningen van Joden plunderden en in brand staken. Ook Joodse scholen en begraafplaatsen waren het doelwit. Bij deze pogrom zijn tienduizenden Joden publiekelijk vernederd en mishandeld en minstens honderd Joden zijn vermoord of tot zelfmoord gedreven.

Advertentie via Ster.nl