Worstelend PSV pakt ook tegen RC Lens niet eerste Europese zege (1-1)

Eredivisievoetbal is geen Champions League-voetbal, dat heeft PSV ook in het derde Europese groepsduel tegen RC Lens gemerkt. In het noorden van Frankrijk bleef PSV steken op 1-1. Het tweede punt voor de Eindhovenaren in de groepsfase. De koploper van Nederland wacht nog op de eerste zege en blijft voorlopig laatste in groep B.

Na een knappe openingsgoal van Johan Bakayoko kort na rust leek de eerste zege van PSV in de maak, maar voortgestuwd door de fanatieke thuisfans knokte Lens zich terug. PSV-trainer Peter Bosz verwachtte een intens duel en kreeg een intens duel.

Een wedstrijd die niet zal worden herinnerd vanwege de schoonheid. Misschien nog wel eerder vanwege de rellende fans van PSV en RC Lens buiten het stadion voorafgaand aan het duel. Of door de ruziënde supporters in de rust van de wedstrijd. Voorwerpen vlogen heen en weer tussen uit- en thuisfans, totdat een Franse ME-linie tussen de supporters ging staan.

Door het gelijkspel blijft PSV op doelsaldo met twee punten laatste in de poule. Arsenal klimt door een zege bij Sevilla naar de eerste plek.

Stand in groep B

Waar PSV in de eredivisie ongenaakbaar is met negen zeges in negen wedstrijden, gaat het in Europa allemaal een stuk moeizamer. Bij Arsenal werd kansloos verloren (4-0) en thuis tegen Sevilla bleef het bij een gelijkspel (2-2).

Het seizoen van Lens is gespiegeld. In de Franse Ligue 1 speelt het als nummer vijftien van de ranglijst niet eens Conference League-waardig voetbal, maar in de Champions League (thuiszege op Arsenal en gelijkspel bij Sevilla) is het een ander elftal. Stug, zegt men dan, energiek, fel ook. In het Stade Bollaert-Delelis extra opgezweept door de fans.

Felle start Lens, Lozano gevaarlijk

PSV werd er dinsdagavond na de 0-1 voorsprong aan herinnerd waarom het niet gek was dat RC Lens vorig seizoen op slechts één punt van landskampioen Paris Saint-Germain was geëindigd.

De per bus naar het zuiden afgereisde Eindhovenaren overleefden een felle start van de thuisploeg, waarna de wedstrijd een beetje inkakte. Met zowat meer overtredingen dan kansen tot gevolg. Stroef was het. PSV had moeite zonder de geblesseerde Noa Lang, maar werd via Hirving Lozano wel gevaarlijk.

Lozano in duel met Gradit

De Mexicaan krulde na een half uur de bal met rechts naar de verre hoek, met een stuit op de binnenkant van de paal. En kort na de rust dook Lozano weer op voor het Franse doel, maar was een Frans been net wat eerder bij de bal.

De toch wel verdiende 0-1 van PSV ontstond na een klein uur spelen toen weer Lozano iets creëerde, dribbelend over de breedte van het Franse strafschopgebied. Via Malik Tillman eindigde de bal bij Johan Bakayoko die via een listige stuit in de verre hoek raak schoot. RC Lens-doelman Brice Samba zag er niet goed uit.

De vreugde na de treffer van Bakayoko was van korte duur

Aangemoedigd door het thuispubliek veerde RC Lens op. De druk op het doel van Walter Bénitez nam toe en vrij snel viel de gelijkmaker. De 20-jarige spits Elye Wahi kwam na een haarscherpe voorzet van Przemyslaw Frankowski goed voor PSV-mandekker Ramalho. Zijn volley was nog fraaier: 1-1.

RC Lens probeerde de druk erop te houden. En dat lukte aardig. PSV was nog een keer dichtbij via een vrije trap van Joey Veerman, enkele gevaarlijk ogende counters en een kopbal van Ramalho. Lens kwam er ook nog enkele keren gevaarlijk uit. Maar een punt voor beide ploegen was na negentig minuten geen oneerlijk verdeling.