Top in Egypte over oorlog leidt niet tot resultaten
Een top in Egypte over de oorlog tussen Israël en Hamas heeft niet tot een doorbraak geleid. De in allerijl georganiseerde ontmoeting vond plaats op initiatief van de Egyptische regering in Caïro. En hoewel tientallen regeringsleiders en ministers uit de hele wereld het over veel dingen eens waren, zijn concrete voorstellen uitgebleven.
Zo was er bijvoorbeeld overeenstemming over dat de gevechten moeten stoppen, er meer hulp moet worden doorgelaten en de bevolking moet worden beschermd. Maar plannen over hoe dat precies geregeld kan worden, kwamen er niet.
De partijen die het conflict uitvechten, Israël en Hamas, waren er namelijk zelf niet bij. Verder stuurde Amerika, Israëls belangrijkste bondgenoot, een lage vertegenwoordiger.
Arabische leiders veroordeelden de Israëlische bombardementen op Gaza. Westerse landen keurden opnieuw de terreur van Hamas af, maar riepen Israël op om zich aan het oorlogsrecht te houden. Ook pleitten zij voor veel meer humanitaire hulp voor de Palestijnse bevolking.
Niet laten verdrijven
Veel andere staatshoofden en regeringsleiders kwamen gisteren of vandaag in alle haast naar Caïro. Onder hen waren Arabische leiders zoals koning Abdullah van Jordanië en de Palestijnse president Abbas. Die benadrukte dat de Palestijnen zich niet zullen laten verdrijven uit hun land.
Abbas is de leider van de Palestijnse Autoriteit, het bestuur op de bezette Westelijke Jordaanoever. In de Gazastrook heeft Hamas het voor het zeggen.
Verder kwamen ook uit de Europese Unie veel ministers en premiers naar Caïro: onder meer premier Meloni (Italië), premier Sánchez (Spanje) en de Duitse buitenlandminister Baerbock.
Namens de Verenigde Naties (VN) deed secretaris-generaal Guterres mee, namens de EU zowel voorzitter Michel van de Europese Raad als buitenlandchef Borrell. Rusland vaardigde viceminister Bogdanov van Buitenlandse Zaken af, China zijn gezant voor het Midden-Oosten, Zhai Jun.
Wereldwijde stilte
Gastheer Egypte pleitte voor meer humanitaire hulp aan Gaza, een staakt-het-vuren en uitzicht voor de Palestijnen op een eigen staat. Net als de andere Arabische landen is Egypte tegen het vertrek van Palestijnen uit Gaza.
Koning Abdullah van Jordanië veroordeelde de volgens hem wereldwijde stilte over de bombardementen van Israël. Hij drong erop aan om het conflict op een evenwichtige manier te benaderen. "De boodschap die de Arabische wereld hoort is dat Palestijnse levens minder belangrijk zijn dan Israëlische."
De Egyptische president Sisi schetste in zijn openingstoespraak de inzet van zijn regering: humanitaire hulp aan Gaza, een eind aan de gevechten tussen Israël en Hamas, en uitzicht voor de Palestijnen op een eigen staat:
VN-chef Guterres riep op tot een staakt-het-vuren. "Het is tijd om een einde te maken aan deze nachtmerrie", zei hij.
Europese Raad-voorzitter Michel zei dat "naar elkaar luisteren" het belangrijkste doel van de top was, maar ook dat duidelijk is dat er meer samengewerkt moet worden.