NOS Nieuws

Wekdienst 20/10: Einde staatsbezoek Z-Afrika • Uitspraak vergisontvoering Cruquius

Goedemorgen! Op de laatste dag van het staatsbezoek van het koningspaar aan Zuid-Afrika staat een onder meer een persgesprek op het programma. En de rechter doet uitspraak in de zaak van een vergisontvoering.

Eerst het weer: vandaag is het bewolkt en flink regenachtig. Op de Wadden staat een koude stormachtige wind, boven land een matige oostenwind. Het wordt maximaal 6 of 7 graden in het uiterste noorden tot 14 of 15 graden in het zuidoosten van het land.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de wegwerkzaamheden en hier zie je waar er aan het spoor wordt gewerkt.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De rechtbank in Haarlem doet uitspraak in de zaak over de gewelddadige vergisontvoering in Cruquius van een man uit Hoofddorp. Tegen de tien verdachten zijn celstraffen van 5,5 en 7 jaar geëist.
  • Koning Willem-Alexander en koningin Máxima gaan op de derde en laatste dag van het staatsbezoek aan Zuid-Afrika naar Kaapstad. Ze gaan daar onder meer naar het Slave Lodge Museum. Ook staat het traditionele persgesprek op de agenda.
  • En er staat weer een grand-prixweekend voor de deur. De Formule 1-coureurs rijden vandaag de eerste vrije training op het circuit van Austin in de Amerikaanse staat Texas. Max Verstappen is al wereldkampioen, maar om plek 2 wordt nog volop gestreden.

Wat heb je gemist?

Het bedrijf Relief Goods Alliance (RGA) van Sywert van Lienden wordt voor de rechter gedaagd door de Nederlandse Staat. De civiele procedure richt zich op de omstreden mondkapjesdeal die het bedrijf heeft gesloten met het ministerie voor Volksgezondheid tijdens de coronapandemie.

Vorig jaar december werd duidelijk dat het kabinet de schade van de mondkapjesdeal zou gaan proberen terug te vorderen. Het Openbaar Ministerie is eerder een strafrechtelijk onderzoek gestart naar de mondkapjesdeal. De procedure die door de Staat wordt aangespannen staat daar los van.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Wat kun je met kunstmatige intelligentie in de muziek? Het is een van de thema's op het Amsterdam Dance Event. Dj Don Diablo, die zich digital artist noemt, maakt al veel gebruik van AI. Met hem kijken we naar mogelijkheden én maken we een AI-nummer:

'Digital artist' Don Diablo over AI: 'De mogelijkheden zijn eindeloos'

Fijne vrijdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl