Zweedse supporters op de tribune in het Koning Boudewijnstadion in Brussel
NOS Voetbal

Gestaakt duel België-Zweden niet uitgespeeld: 1-1-ruststand ook eindstand

Het afgelopen maandag gestaakte EK-kwalificatieduel België-Zweden hoeft niet uitgespeeld te worden. De Europese voetbalbond UEFA heeft besloten dat de 1-1-ruststand ook de eindstand is.

De wedstrijd werd halverwege stilgelegd na de dodelijke terroristische aanslag op twee Zweedse voetbalsupporters in Brussel voor de wedstrijd. De Zweedse spelers kregen dit nieuws tijdens de rust van de wedstrijd (1-1) en gaven aan niet verder te willen spelen. De Belgische spelers stemden daarmee in.

De vermoedelijke dader is de volgende ochtend in Schaarbeek, een stadsdeel van Brussel, neergeschoten en later overleden.

'Zullen slachtoffers niet vergeten'

De Belgische voetbalbond pleitte al om de ruststand ook de eindstand te maken. "De beste oplossing", vond Manu Leroy, CEO van de Belgische voetbalbond. De UEFA voert die uitslag nu ook door. Beide ploegen schrijven een punt bij.

"Met de beslissing van de UEFA is de wedstrijd definitief afgefloten, maar we zullen de slachtoffers niet vergeten", aldus Leroy. "We zijn in gedachte bij hun families, en de spelers, staf en supporters van de Zweedse nationale ploeg."

Bekijk hier een reactie van de Zweedse bondscoach Janne Andersson:

Zweedse bondscoach onthutst na aanslag in Brussel: 'In wat voor wereld leven we?'

Ook de Zweedse bond is content met het besluit van de UEFA. "Het is in lijn met de wens van beide bonden", zegt Hakan Sjöstrand, CEO van de Zweedse voetbalbond. "Sportieve zaken staan nu op de tweede plaats. We zijn in gedachten bij de slachtoffers en hun families. Dat onschuldige Zweedse supporters doelwit van terreur werden is schokkend en het is moeilijk de consequenties voor de toekomst in te schatten."

Voorafgaand aan alle wedstrijden in Zweden en België zal komend weekend stilgestaan worden bij de slachtoffers van de aanslag.

Nauwelijks sportieve consequenties

Voor Zweden is het aantal punten ook sportief gezien al niet meer van belang. De ploeg van bondscoach Janne Andersson kan zich niet meer kwalificeren voor het EK 2024.

Het reeds geplaatste België moet na het gelijkspel nog strijden voor een plekje in pot 1 bij de loting voor het EK. Een plek waarmee ze een hoop Europese toppers kunnen ontlopen in de groepsfase, maar ook dat is "van ondergeschikt belang nu," legt de bond uit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl