Biden bij de persconferentie in Israël
NOS Nieuws

Biden bij bezoek aan Israël: laat je niet door woede verteren

De Amerikaanse president Biden heeft de Israëliërs gewaarschuwd om zich niet door "woede te laten verteren". Hij sprak op een persconferentie in Tel Aviv, nadat hij eerder vandaag de Israëlische premier Netanyahu en andere Israëlische prominenten had ontmoet.

Op de persconferentie vergeleek hij de aanval van Hamas op Israël met de aanslag van 11 september 2001 in New York en Washington. "Na 9/11 waren we woedend in de Verenigde Staten. We zochten gerechtigheid en we kregen gerechtigheid, maar we hebben ook fouten gemaakt", zei hij in Tel Aviv.

Biden zei verder dat de grote meerderheid van de Palestijnen Hamas niet aanhangt. "Hamas vertegenwoordigt het Palestijnse volk niet."

'We zullen niet toekijken en niets doen'

Op de persconferentie benadrukte hij de nauwe band tussen de VS en Israël. Hij herinnerde eraan dat de wereld bij de Holocaust "toekeek en niets deed". "Dat zullen we nu niet meer doen, niet vandaag, niet morgen, nooit."

Hij herhaalde tevens de waarschuwing aan andere landen om de oorlog niet als aanleiding te gebruiken om Israël aan te vallen.

Voorafgaand aan de persconferentie zei Biden dat hij "lastige vragen" heeft gesteld aan de Israëlische premier Netanyahu. Hij zei dat hij dat deed "als vriend van Israël". Welke vragen het precies zijn geweest, heeft hij niet gezegd.

Biden en Netanyahu hebben het ook over het doorlaten van humanitaire hulp aan Gaza gehad. Netanyahu zegt dat Israël Egypte na aandringen van Biden zal toestaan om humanitaire hulp te leveren.

Het gaat om "kleine hoeveelheden water, voedsel en medicijnen", op voorwaarde dat de spullen Hamas niet bereiken. Netanyahu zei niets over brandstof. Daar is ook grote behoefte aan, voor onder meer het opwekken van elektriciteit. Netanyahu herhaalde dat hij geen humanitaire hulp zal toelaten vanuit Israël.

Israël heeft de toevoer van water en stroom aan de Gazastrook al dagen afgesloten. Het is nog niet duidelijk wanneer de hulp vanuit Egypte geleverd kan worden. Volgens Egypte is de grensovergang bij Rafah ernstig beschadigd door Israëlische luchtaanvallen.

Daarnaast heeft Biden 100 miljoen dollar (ongeveer 95 miljoen euro) voor humanitaire hulp in Gaza en de Westelijke Jordaanoever beloofd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl