Primoz Roglic in het roze
NOS Wielrennen

Twee individuele tijdritten en zes aankomsten bergop in Giro 2024

De Giro d'Italia van volgend jaar kent twee lange individuele tijdritten en zes etappes met aankomst bergop. De 107de editie van de Italiaanse grote ronde gaat op 4 mei van start met een heuveletappe rondom Turijn en eindigt op zondag 26 mei in Rome.

De renners krijgen een pittig openingsweekend te verwerken. In de eerste twee etappes zitten 3.700 hoogtemeters verwerkt en op de zondag is al de eerste finish bergop.

  • Giro d'Italia
    Etappe 1 Giro 2024
  • Giro d'Italia
    Etappe 2 Giro 2024

Na een bijzondere zesde etappe, waarin verschillende gravelstroken zijn opgenomen, staat op vrijdag 10 mei de eerste tijdrit op het programma. Dan wacht de renners een 37 kilometer lange individuele race tegen de klok en een klimmetje van de vierde categorie naar de finish.

Tijdrit nummer twee is ruim een week later, op zaterdag 18 mei. Dan moeten de renners 31 vlakke kilometers in hun eentje afleggen.

Voor het einde van week twee heeft de organisatie een monsterachtige vijftiende etappe bedacht van maar liefst 220 kilometer. Het is de langste rit van de Giro, met finish op Mottolino in Livigno.

Klimmen geblazen in week drie

Van een rustig begin van de derde week is geen sprake, want direct na de tweede rustdag volgen twee etappes met aankomst bergop. Daarna volgt een etappe voor de sprinters en een rit die waarschijnlijk door de avonturiers van het peloton omcirkeld wordt in de agenda. In de voorlaatste rit moet er nog wel even flink geklommen worden.

Bekijk in de carrousel het profiel van de twee tijdritten, de monsterachtige 15de etappe en de bergetappes van de derde week.

  • Giro d'Italia
    Etappe 7 Giro 2024
  • Giro d'Italia
    Etappe 14 Giro 2024
  • Giro d'Italia
    Etappe 15 Giro 2024
  • Giro d'Italia
    Etappe 16 Giro 2024
  • Giro d'Italia
    Etappe 17 Giro 2024
  • Giro d'Italia
    Etappe 20 Giro 2024

Primoz Roglic won afgelopen jaar de Ronde van Italië. Als hij volgend jaar dat kunstje wil herhalen, zal de Sloveen dat niet meer doen in dienst van de Nederlandse wielerformatie Jumbo-Visma. Hij maakt namelijk na dit jaar de overstap naar Bora-hansgrohe.

Giro Donne wordt Giro d'Italia Women

De Giro Donne zal vanaf volgend jaar de Giro d'Italia Women heten. Details over het parcours werden vrijdag nog niet gedeeld, vanwege late wijzigingen. Wel is bekend dat de Giro d'Italia Women van 7 tot en met 14 juli verreden zal worden en acht etappes lang is. Dit jaar waren dat er nog negen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl