Nog geen EU-besluit over omstreden onkruidverdelger glyfosaat
De Europese Unie heeft een besluit over de omstreden onkruidverdelger glyfosaat uitgesteld. Vandaag stemden vertegenwoordigers uit de EU-landen over een voorstel van de Europese Commissie om de vergunning voor het gebruik van glyfosaat met tien jaar te verlengen. Maar omdat genoeg grote landen zich onthielden van stemming, was er geen vereiste ruimte meerderheid voor of tegen het voorstel. De toestemming voor het gebruik van het middel verloopt op 15 december.
Waarschijnlijk wordt rond half november opnieuw gestemd. Als dat, zoals verwacht, opnieuw geen grote meerderheid voor of tegen oplevert, kan de Europese Commissie eigenhandig beslissen om de toestemming met tien jaar te verlengen, zoals de Commissie graag wil.
Onkruidverdelger
Glyfosaat is het belangrijkste bestanddeel van verschillende bestrijdingsmiddelen en een van de meest gebruikte onkruidverdelgers in de landbouw. Volgens sommige onderzoekers vergroot het middel het risico op kanker. Het wordt ook in verband gebracht met de ziekte van Parkinson.
De afgelopen jaren is de onkruidverdelger omstreden geraakt. In 2017 wilde een meerderheid van de toenmalige 28 EU-landen het gebruik van glyfosaat nog verlengen, maar niet met de gebruikelijke 10 jaar, maar slechts met 5 jaar.
Individuele lidstaten mogen het middel wel verbieden. Oostenrijk heeft dat gedaan voor consumenten en ook in Frankrijk en Duitsland zijn er restricties voor het gebruik van de onkruidverdelger. Ook in Nederland mag de onkruidverdelger niet meer worden gebruikt door particulieren.
Onthouden van stemming
De Tweede Kamer deed gisteren nog een "dringende oproep" aan demissionair minister Adema om tegen verlenging van het toestaan van glyfosaat te stemmen. Een meerderheid zei het te betreuren dat Adema geen gehoor geeft aan een eerdere motie.
Maar hij herhaalde dat hij de zorgen van de Kamer begrijpt, maar dat er ook wetenschappelijke adviezen liggen waarin staat dat er geen veiligheidsrisico´s zijn en dat die wat hem betreft even zwaar wegen.
De minister wil wachten op nieuw onderzoek naar de gezondheidsrisico's en daarom heeft Nederland zich onthouden van stemming.
Hete aardappel
Europarlementariër voor GroenLinks Bas Eickhout is teleurgesteld over de uitkomst. Hij verwijt de EU-ministers gebrek aan daadkracht. "Ze lijken de hete aardappel door te geven aan de Commissie, die in dat geval meestal besluit tot goedkeuring."