NOS Sport

Formule 1 blijft tot 2025 op Spa-Francorchamps, ondanks dodelijke ongelukken

Spa-Francorchamps staat ook de komende jaren op de Formule 1-kalender. Het contract met het circuit in de Ardennen is met één jaar verlengd tot 2025, ondanks twee recente dodelijke ongelukken.

Max Verstappen wist de Grand Prix van België de vorige drie keer te winnen. Spa-Francorchamps is het favoriete circuit van de wereldkampioen, die er al op jonge leeftijd veel reed.

De race op Spa-Francorchamps wordt jaarlijks door tienduizenden Nederlandse racefans bezocht en is een klassieker op de Formule 1-kalender. De eerste grandprix werd in 1925 verreden en dit jaar werd de 79ste editie gehouden.

Twee dodelijke ongelukken

Met 7.004 meter is het de langste baan op de Formule 1-kalender. Vanwege het heuvelachtige terrein is de baan uitdagend, maar ook gevaarlijk voor coureurs.

De afgelopen jaren vonden er twee dodelijke ongelukken plaats in de bochtencombinatie Eau Rouge-Raidillon. De Franse Formule 2-coureur Anthoine Hubert kwam in 2019 om het leven en dit jaar verongelukte de Nederlandse FREC-coureur Dilano van 't Hoff.

In 2022, nog voor het fatale ongeluk met Van 't Hoff, werden er kleine aanpassingen aan het circuit gedaan om de veiligheid te verbeteren. De uitloopstroken bij Eau Rouge-Raidillon werden breder gemaakt en werden en grindbakken geplaatst. Ook de snelle bocht Blanchimont werd voorzien van bredere uitloopstroken.

Diverse Formule 1-coureurs spraken vanwege die ongelukken openlijk hun twijfels uit over het Belgische circuit. Eerder dit jaar maakten we er deze reportage over.

Zorgen om veiligheid: 'Maar Spa-Francorchamps zonder Eau Rouge, dat kan niet'

Door de komst van nieuwe, commercieel interessante circuits in bijvoorbeeld de Verenigde Staten en het Midden-Oosten, was het onzeker of de verouderde racebaan in België zijn plek op de kalender zou behouden. "Spa-Francorchamps heeft ingrijpende ontwikkelingen ondergaan op het gebied van infrastructuur", meldt de Formule 1 in een persbericht.

380.000 toeschouwers

"Door de toevoeging van twee tribunes is de capaciteit met 10.000 plekken toegenomen. Daarnaast wordt er ook meer entertainment geboden met onder meer muziekconcerten. Dit jaar werd het raceweekend bezocht door liefst 380.000 toeschouwers."

Formule 1-directeur Stefano Domenicali zegt zeer verheugd te zijn met het nieuwe contract: "Spa staat synoniem voor de Formule 1. Het circuit is erg geliefd bij coureurs en publiek. De lokale organisatie heeft de afgelopen jaren de fanbeleving en infrastructuur flink verbeterd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl