Ajax kan groepsfase Champions League haast niet ontgaan na dikke zege in Zürich

Ajax kan plaatsing voor de groepsfase van de Champions League haast niet meer ontgaan. In de laatste voorronde werd het heenduel met FC Zürich met 0-6 gewonnen.

Bij rust stond Ajax al met 0-2 voor. Romée Leuchter maakte in de tweede helft een zuivere hattrick, waardoor de return van volgende week woensdag een formaliteit lijkt te zullen worden.

Romée Leuchter maakte een zuivere hattrick

Als er volgende week geen hele gekke dingen gebeuren, is Ajax de eerste Nederlandse ploeg ooit die zich plaatst voor de groepsfase van de Champions League voor vrouwen. Vorig jaar waren de Amsterdammers er ook dichtbij, maar was Arsenal uiteindelijk iets te sterk.

Trainer Suzanne Bakker zag haar ploeg in Zwitserland domineren. "Na rust knakte het bij hen. Ik houd hier een enorm goed gevoel aan over: we hebben een grote stap gezet."

FC Twente kan de groepsfase ook nog halen. De Tukkers speelden in Zweden met 2-2 gelijk tegen BK Häcken.

Vrijheid om te voetballen

In Zürich bleek in de eerste helft direct dat Ajax een maat te groot was voor de Zwitserse kampioen. Verdedigsters Kay Lee de Sanders en Sherida Spitse kregen alle tijd om op te bouwen en tussen de linies kon in alle vrijheid gecombineerd worden.

Het leidde binnen tien minuten tot de openingstreffer. Quinty Sabajo plukte de bal met een acrobatische duik uit de lucht en schoot raak. Kort voor rust sprintte Chasity Grant de diepte in, waarna ze de keeper omspeelde en 0-2 binnentikte.

Meteen na rust werd door Leuchter aan alle Zwitserse hoop een einde gemaakt. Binnen een kwartier schoot ze driemaal raak. Haar eerste twee doelpunten maakte ze na een slimme loopactie en de derde uit een mooie vrije trap.

Pas toen het 0-5 stond, begon Zürich een beetje te voetballen. Keepster Regina van Eijk voorkwam met twee goede reddingen een tegengoal. In de laatste minuut bepaalde Danique Tolhoek de eindstand op 0-6.

Vooraf waarschuwde men voor de fysieke kracht van FC Zürich. "Maar als je dat balletje snel rond laat gaan, merk je dat niet", aldus Bakker. "Dit mogen we natuurlijk nooit meer weggeven."