Een compressiestation aan de Finse kant van de Balticconnector
NOS NieuwsAangepast

Gas- en telecomverbinding tussen Finland en Estland beschadigd, mogelijk sabotage

In de Oostzee zijn een gaspijpleiding en een telecomkabel tussen Finland en Estland beschadigd. Dat heeft de Finse regering bevestigd na berichten daarover in de pers. Vermoedelijk is er sprake van sabotage.

President Niinistö zegt dat de schade aan beide verbindingen waarschijnlijk is veroorzaakt door een "externe activiteit". Volgens de Finse krant Iltaleht wordt aan sabotage door Rusland gedacht.

Premier Orpo zei in persconferentie dat het te vroeg is om conclusies te trekken over de oorzaak. Hij noemde de schade zorgwekkend. Het bureau dat de zaak onderzoekt, liet aan persbureau Reuters weten dat de omvang van de schade op opzet wijst.

Na het bekend worden van het nieuws stegen de Europese gasprijzen naar het hoogste niveau in zes maanden. De prijzen waren al gestegen door de spanningen in het Midden-Oosten.

Lek gevonden

De 77 kilometer lange gasleiding Balticconnector kan aardgas in beide richtingen pompen. Hij werd zondag afgesloten, nadat gebleken was dat er een ongewoon grote hoeveelheid gas weglekte. Op dat moment stroomde er gas van Finland naar Estland. De bestemming was Litouwen.

De locatie van het lek is gevonden. De Finse netwerkbeheerder Gasgrid zegt dat de reparatie maanden kan duren. Het wegvallen van de verbinding zou geen gevolgen hebben voor de Finse of Estse energievoorziening. De telecomkabel zou alleen een backupfunctie hebben gehad.

Finland, Estland en Litouwen zijn lid van de NAVO. President Niinistö heeft de NAVO op de hoogte gebracht.

Nord Stream

Het lek roept herinneringen op aan de sabotage van de gaspijpleidingen Nord Stream 1 en 2 in september vorig jaar, eveneens in de Oostzee.

Lang werd aangenomen dat Rusland erachter zat. Ruim een jaar later zijn er ook aanwijzingen dat dit het werk was van Oekraïne.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl