Aanvoerder Harry Kane, premier Rishi Sunak en bondscoach Gareth Southgate zijn bij met de toewijzing van het EK 2028 aan het VK en Ierland.
NOS Voetbal

Verenigd Koninkrijk én Ierland organiseren EK voetbal 2028, Italië en Turkije krijgen EK 2032

Het Verenigd Koninkrijk en Ierland mogen het Europees kampioenschap van 2028 organiseren. Dat heeft de Europese voetbalbond dinsdag officieel besloten. Het EK van 2032 werd toegewezen aan Italië en Turkije.

Nadat Turkije zijn bid voor het EK van 2028 vorige week woensdag had ingetrokken, was al duidelijk dat liefhebbers van Britse voetbalsferen over vijf jaar aan hun trekken zouden komen.

  • AFP
    Welshman Gareth Bale nam de honneurs waar in Nyon namens de 'home nations'.
  • EPA
    De Italiaanse doelman Gianluigi Buffon en zijn Turkse collega Volkan Demirel zijn blij met de toewijzing van het EK 2032.

Rusland kondigde vorig jaar ook een bid voor het EK 2028 aan, maar dat land wordt door de UEFA geweerd. Het Italiaans-Turkse bid voor het EK van 2032 bleef daardoor als enige over.

Weer op Britse grond

Engeland organiseerde eerder het WK 1966 en het EK 1996. Ook de finale van het over Europa verspreide EK vond twee jaar geleden plaats in Londen. En in 2022 werden de Engelse voetbalsters onder bondscoach Sarina Wiegman in eigen land Europees kampioen.

Nu slaan de Engelsen de handen ineen met Wales, Schotland, Noord-Ierland en Ierland. Het Verenigd Koninkrijk en Ierland waren decennialang politiek gezworen vijanden, met Noord-Ierland als splijtzwam. Op voetbalgebied zijn de banden echter altijd hecht geweest, al is er wel degelijk rivaliteit over voetbalnationaliteit.

Jack Grealish en Declan Rice speelden allebei in een recent verleden voor Ierland.

In het Ierse nationale team spelen al heel lang veel in Engeland geboren voetballers. Andersom kozen Declan Rice en Jack Grealish, tot onvrede van veel Ieren, in een recent verleden niet voor het Ierse nationale team maar voor het Engelse.

Automatisch geplaatst?

Bij de Europese voetbalbond komt wel een nieuw vraagstuk op tafel. Niet eerder organiseerden vijf voetballanden samen een eindtoernooi. Normaliter zijn organiserende landen automatisch geplaatst voor een EK of WK.

In het geval van het VK en Ierland gaat het weliswaar slechts om twee organiserende landen, maar wel vijf nationale teams: Engeland, Wales, Schotland, Noord-Ierland en Ierland. Of en hoe deze ploegen zich moeten kwalificeren om deel te nemen aan het EK op eigen bodem, is nog niet bekend.

Komende zomer vindt het EK plaats in Duitsland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl