ANP
NOS VoetbalAangepast

Uitsluiting of niet, Rusland wil EK voetbal van 2028 of 2032 organiseren

Spartak Moskou werd zonder pardon uit de Europa League gezet en ook het WK gaat aan de Russische neuzen voorbij, maar de voetbalambities van Rusland blijven onverminderd groot. Het land heeft zijn interesse kenbaar gemaakt in de organisatie van het EK van 2028 of 2032.

De Europese voetbalbond UEFA heeft de interesse van Rusland bevestigd en liet weten ook aanmeldingen van Turkije (EK 2028 en 2032), het Verenigd Koninkrijk en Ierland (gezamenlijk voor het EK van 2028) en Italië (EK 2032) binnen te hebben gekregen.

De gastheren voor beide EK's worden in september volgend jaar gekozen.

Opmerkelijk moment

De kandidaatstelling van Rusland komt op een opmerkelijk moment. De deadline voor aspirant-gastlanden liep voor beide EK's weliswaar vandaag af, maar Rusland is vanwege de invasie van Oekraïne van alle sportevenementen uitgesloten. Het land mag ook geen toernooien organiseren.

Rusland heeft ervaring met het organiseren van grote toernooien, verklaart de baas van de Russische voetbalbond Aleksander Djoekov de kandidatuur van zijn land. De Russen organiseerden het WK van 2018 en wedstrijden in de groepsfase en een kwartfinale van het EK van vorige zomer.

Sport en politiek zijn gescheiden werelden, zeggen ze. Maar met de boycot van Russische en Belarussische atleten in zo'n beetje alle sporten, lijken die twee werelden juist meer met elkaar verweven te zijn dan ooit. Hoe uniek is dat? Dat zochten we uit.

Zijn politiek en sport écht gescheiden werelden?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl