Promes scoort 'gewoon' voor Spartak, waar het 'vrij rustig' oogt qua transfers
Business as usual. Ondanks de Russische invasie in Oekraïne heeft zaakwaarnemer Nathan van Kooperen in Moskou weinig gemerkt van de strijd die gaande is in het buurland. "Het was er eigenlijk normaal, zoals altijd. Ik heb weinig van de oorlog gemerkt, gelukkig. Behalve dat de binnenlandse vluchten gecanceld waren."
Van Kooperen is zaakwaarnemer van Guus Til en Jorrit Hendrix, de Feyenoorders die gehuurd worden van Spartak Moskou. Vorige week sprak de belangenbehartiger van de voetballers nog met de Spartak-leiding. Niet telefonisch of via een videoverbinding, maar 'gewoon' aan de directietafel in de Russische hoofdstad.
"Het was vrij rustig bij Spartak, zeker in vergelijking met andere clubs in Rusland. Bij Krasnodar zijn een aantal spelers opgestapt en weggevlogen. Bij Lokomotiv Moskou is de trainer opgestapt zonder iets te zeggen. Dat is daar nog niet het geval."
Promes duikt op en scoort
Bij Spartak Moskou voetbalt Quincy Promes, die deze week volop in het nieuws was vanwege de aanklacht die er is tegen hem van poging tot moord. Het was onduidelijk waar Promes was, maar vandaag stond hij gewoon op het veld in Moskou.
Sterker nog, de voormalig Ajacied en 50-voudig Oranje-international scoorde ook. Hij benutte een penalty voor Spartak in het duel met FC Krasnodar (1-2 nederlaag). Het was zijn vijfde goal dit seizoen in vijftien competitieduels. Of hij het seizoen ook afmaakt bij Spartak is niet bekend.
Sinds deze maand kunnen spelers uit de Russische en Oekraïense competitie hun contract eenzijdig stopzetten en een nieuw onderkomen vinden tot 1 juli. De wereldvoetbalbond FIFA wil met deze tijdelijke regelwijziging een mogelijkheid creëren voor spelers om Rusland en Oekraïne tijdelijk te ontvluchten.
Afgelopen week werden Nederlandse clubs door de KNVB geïnformeerd over de mogelijkheid spelers uit Rusland of Oekraïne tijdelijk over te nemen. Tot 7 april krijgen ze de tijd om voetballers als David Neres (Sjachtar Donetsk) of Gyrano Kerk (Lokomotiv Moskou) kortstondig, tot 1 juli, te contracteren.
Volgens Van Kooperen zullen weinig clubs hier gebruik van maken. "Als die jongens echt weg wilden uit Rusland, dan waren ze al weggeweest. In Rusland is het op dit moment veilig, dus ik verwacht niet dat er nog jongens vertrekken."
Bijkomend nadeel is wel dat spelers als Til en Hendrix worden uitbetaald in roebels, die fors zijn waarde verliest ten opzichte van de euro en dollar. "Dat is niet gunstig. Het staat op een Russische bank, dus daar kan je weinig aan doen. Zeker in deze tijd. We kunnen alleen maar afwachten hoe het zich verder ontwikkeld."
Spelers blijven bijstaan en adviseren
Hendrix en Til tekenden langdurige contracten bij Spartak. Beide spelers liggen nog tot 2024 vast, waarbij Til tot de zomer van 2022 aan Feyenoord is verhuurd en Hendrix tot de zomer van 2023.
Van Kooperen heeft niet overwogen om te stoppen met zakendoen met Russische clubs, zoals talloze bedrijven wel deden. "Nee, vooral omdat we onze spelers moeten bijstaan en beschermen. Anders laat je je spelers vallen. Ook in deze tijd moet je ze adviseren."
Voor Hendrix en Til heeft de huidige situatie nog geen directe invloed. Het advies van Van Kooperen is vooralsnog dan ook vrij kort.
"We volgen de ontwikkelingen en houden in de gaten wat er gaat gebeuren. Voor de zomer zullen we gaan kijken hoe of wat. Ze zijn wel in gesprek met oud-ploeggenoten van Spartak, dus krijgen het wel mee en zijn er dus indirect mee bezig."