Mede door de zonnepanelen was de brand lastig te blussen.
In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS Nieuws

Bouwregels voor verduurzaamde woningen voldoen niet blijkt na brand in Arnhem

De bouwregelgeving schiet tekort bij oudere woningen die worden verduurzaamd. Dat is een van de conclusies van de Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden na de grote brand die in juni een huizenrij in de Arnhemse wijk Presikhaaf verwoestte. Huizen die op dezelfde manier zijn verduurzaamd, worden nu aangepast.

De afgebrande woningen werden in de jaren 60 gebouwd en tussen 2015 en 2017 verduurzaamd. Ze kregen een nieuwe, isolerende gevel die als een soort tweede jas tegen de oude gevel aan werd gebouwd. Op de daken werden aan beide zijden aaneengesloten rijen zonnepanelen gelegd.

De verduurzaming voldeed volgens de onderzoekers aan de geldende regels, maar had niet het gewenste veiligheidsniveau omdat er steeds ingewikkelder wordt gewerkt om maximale verduurzaming te bereiken.

Zo sloot bij de afgebrande huizen de laag tussen de oude en nieuwe gevel niet helemaal aan, waardoor rook en vuur makkelijk konden verspreiden naar plekken waar de brandweer niet bij kon komen. Ook beschikt de brandweer momenteel niet over technieken en tactieken die nodig zijn om brand in woningen met een dubbele gevel- en dakconstructie adequaat te bestrijden, staat in het rapport.

Woningen aanpassen

Huizen die op verzoek van woningcorporatie Portaal op dezelfde manier zijn verduurzaamd, worden nu aangepast, meldt Omroep Gelderland. Onder meer stalen strippen op de daken van de huizen moeten ervoor zorgen dat vlammen naar beneden gaan en dus niet overslaan naar aangrenzende huizen,

Bouwbedrijf DuraVermeer laat aan de regionale omroep weten nog eens 674 verbouwde huizen onder de loep te nemen. De huizen zijn volgens hetzelfde concept verduurzaamd, maar wel met andere materialen. "We delen de bevindingen van het rapport met anderen en van daaruit moeten we vervolgstappen zetten", aldus de bouwer.

De schade na de brand.

De Arnhemse burgmeester Marcouch wil dat de wet- en regelgeving rondom brandveiligheid zo snel mogelijk wordt aangepast en heeft het rapport naar Den Haag gestuurd. De burgemeester zegt dat bij de verduurzaming van de woningen voldaan is aan alle geldende wet- en regelgeving: "Maar die loopt achter op dit soort ontwikkelingen. Zorg er nu voor dat deze tragische lessen zo snel mogelijk in wetten en regels gevangen worden. Die moeten niet voor niets zijn geweest."

Daarnaast levert het rapport kennis op die volgens Marcouch ook nu al kan worden omgezet in handelingen. "Bouwers kunnen daar wellicht al wat aanpassingen mee doen."

De brand ontstond op 17 juni in de keuken van een woning aan de Van Kinsbergenstraat. Pas na zo'n elf uur blussen kreeg de brandweer het vuur onder controle. Gedurende de dag werden meer dan 200 brandweerlieden ingezet en het nablussen ging door tot diep in de nacht. Vier mensen raakten gewond.

Een deel van de bewoners worstelt volgens Marcouch met de schuldvraag rondom de brand. "Maar je kunt niet zeggen dat er hier sprake is van nalatigheid. Dat begrijpen de bewoners ook wel", aldus de burgemeester.

Advertentie via Ster.nl