Veel ME bij het stadion van AZ
NOS NieuwsAangepast

Polen eist uitleg Nederlandse ambassadeur om arrestaties rond AZ-Legia

Polen roept de Nederlandse ambassadeur in Warschau op het matje in verband met de gang van zaken rond de wedstrijd AZ-Legia Warschau gisteravond. Met name de arrestatie van twee spelers van de Poolse club heeft in Polen tot politieke verontwaardiging geleid.

"De Poolse regering kan niet akkoord gaan met discriminatie van onze burgers", zegt de Poolse onderminister Jablonski van Buitenlandse Zaken. "De verantwoordelijken hiervoor moeten de gevolgen aanvaarden. We rekenen op de medewerking hierbij van de autoriteiten in Nederland."

Na afloop van de wedstrijd werden de Portugees Josué Pesqueira en de Serviër Radovan Pankov gearresteerd, omdat ze personeel van AZ zouden hebben mishandeld. Op last van de politie verlieten ze de spelersbus. Legia-voorzitter Mioduski zegt dat de ME de twee met geweld uit de bus dreigde te halen. Hij noemde dat vandaag een "absoluut schandaal".

Later op de dag werden de twee weer vrijgelaten. Ze blijven nog wel verdachte, meldt de politie.

De Poolse premier Morawiecki schreef vanmorgen op sociale media dat hij "zeer verontrustende berichten" uit Alkmaar had ontvangen en dat hij langs diplomatieke weg om opheldering zou vragen. Ook heeft hij premier Rutte er vanochtend persoonlijk op aangesproken. "Tijdens de Europese Raad in Spanje heb ik ook een ontmoeting gehad met de premier van Nederland en mijn sterke protest uitgesproken tegen het brute gedrag van de Nederlandse politie tegenover de voetballers en fans."

Een woordvoerder van Rutte zegt tegen persbureau ANP dat Morawiecki de kwestie inderdaad kort aan de orde heeft gesteld. Rutte heeft gezegd dat de zaak de verantwoordelijkheid is van politie, justitie en de burgemeester van Alkmaar.

Minister Yeşilgöz van Justitie wuift de opmerkingen van de Poolse premier weg. "Ik heb liever dat hij eerst even naar zijn eigen club kijkt", zegt ze. Haar zorg gaat eerst uit naar de ME'er die bewusteloos raakte in het gevecht met Legia-aanhangers, voorafgaand aan de wedstrijd. Het is aan politie en justitie om te onderzoeken wat er precies is gebeurd, zegt Yeşilgöz.

De Poolse Europarlementariër Jarik vindt dat het Europees Parlement zich over de kwestie moet buigen. Hij wil een spoeddebat over "de schending van de rechtstaat door Nederland".

Ook de voorzitter van Legia Warschau vindt de arrestatie van zijn spelers schandalig. Volgens hem ligt de fout bij de beveiligers:

Legia-voorzitter over arrestatie spelers in Alkmaar: 'Laten dit niet over onze kant gaan'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl