NOS Voetbal

Sparta-keeper Olij geselecteerd voor Oranje: 'Superblij mee, mooie beloning'

De telefoon van Nick Olij trilt en piept al de hele middag en dat is niet zo gek: de doelman van Sparta Rotterdam zit voor het eerst bij de selectie van het Nederlands elftal.

"Ik heb heel veel appjes en mooie berichten gehad. Ik ben er superblij mee", zegt Olij.

Sparta-keeper Olij geselecteerd voor Oranje: 'Superblij mee, mooie beloning'

Het is heel hard gegaan met de 28-jarige Haarlemmer. Tot vorig jaar zomer speelde zijn carrière zich af in de eerste divisie, bij Jong AZ, TOP Oss en NAC Breda. Maar na de overstap naar Sparta raakte zijn ontwikkeling in een stroomversnelling, met de selectie voor de EK-kwalificatieduels met Frankrijk en Griekenland als voorlopig hoogtepunt.

De nuchtere Olij ziet het als "een mooie beloning" voor zijn prestaties. "Je weet dat het afgelopen anderhalf jaar in een stijgende lijn is gegaan. Ik ben goed gaan presteren, net als het hele elftal van Sparta. Ik heb kunnen meeliften met die prestaties."

En zo werd de naam van Olij al een tijdje in verband gebracht met Oranje. "Aan begin van het seizoen ga je er totaal niet vanuit dat je ooit in het vizier van Oranje gaat komen", aldus Olij. "Uiteindelijk bleek het wel zo te zijn. Al met al gewoon prachtig."

Eerste Spartaan in 27 jaar

Olij is de eerste Spartaan sinds 1996 die een uitnodiging ontvangt voor Oranje. John Veldman was 27 jaar geleden zijn voorganger. Drie Sparta-keepers hebben het ooit tot het Nederlands elftal geschopt. Weet Olij toevallig wie dat zijn?

"Pim Doesburg, maar dat heb ik net gehoord", antwoordt Olij over de laatste Sparta-doelman in Oranje in 1980. De andere namen zijn de legendarische Jan van Beveren ("dat zegt me wel wat, ik heb zijn boek gelezen") en Wim Landman ("1952? Dat is iets te lang geleden").

Nick Olij brengt redding bij een doelpoging van PSV'er Guus Til in het bekertoernooi van vorig seizoen

Olij hield vorig jaar veertien keer de nul in de eredivisie en hij evenaarde daarmee het Sparta-record van Van Beveren. Tot een transfer leidde dat niet. Afgelopen zomer stond hij even in de belangstelling van Ajax, maar die transfer ging niet door. Dit seizoen maakt de doelman opnieuw indruk bij de huidige nummer zes van de eredivisie.

"We hebben de lijn doorgetrokken die we vorig seizoen hebben ingezet, met een goed elftal", zegt Olij. "En het is ook mooi voor de club dat er weer een Spartaan is opgeroepen voor het Nederlands elftal."

Komende zondag staat de eredivisiewedstrijd tegen koploper PSV op het programma, een dag later volgt dan de gang naar Zeist om zich te melden bij bondscoach Ronald Koeman. Beide dagen zorgen voor spanning bij de keeper.

"Ik voel altijd spanning, dat is ook iets gezonds. Ik voel me gewoon goed. Ik heb het hele jaar op deze manier kunnen presteren door een bepaalde wedstrijdspanning te hebben. En dat zal nu niet anders zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl