Almere City duwt met eerste eredivisiezege ooit FC Utrecht verder in problemen

Bekijk de samenvatting van FC Utrecht - Almere City FC

Almere City heeft de eerste eredivisiezege in de clubgeschiedenis geboekt. De ploeg van Alex Pastoor won zaterdagavond met 0-2 van het kwakkelende FC Utrecht, door doelpunten van Thomas Robinet en Rajiv van La Parra.

De mijlpaal van Almere City drukt de Domstedelingen juist dieper in de problemen. De cijfers van de ploeg die als doel heeft de top van de eredivisie aan te vallen, zijn ontnuchterend: zeven gespeeld, zes verloren. Het gepromoveerde Almere City heeft nu één puntje meer.

Almere fanatieker

De bezoekers waren simpelweg fanatieker dan FC Utrecht. Soms ook iets té fanatiek, bleek bijvoorbeeld toen Yann Kitala, die al geel op zak had, een countermogelijkheid voorkwam door Victor Jensen te vloeren. Was een tweede kaart hier niet op zijn plaats, vroegen de Utrechters zich af.

Scheidsrechter Edwin van de Graaf oordeelde van niet. Groot was dan ook de onvrede toen invaller Hugo Novoa enkele minuten later wél zijn tweede gele kaart getoond kreeg. De beslissing van de arbiter ging gepaard met een striemend fluitconcert, terwijl trainer Jans zijn spelers langs de zijkant tot rust probeerde te manen.

FC Utrecht leek aangeslagen en in de tweede helft was het wachten op een onvermijdelijk doelpunt van de bezoekers. Dat kwam in de tachtigste minuut van het hoofd van Robinet. Doelman Vasilis Barkas kon weinig anders dan toekijken hoe de 27-jarige Fransman de bal tegendraads binnenkopte.

Almere City viert feest

Dat was een grote mentale klap voor FC Utrecht, dat tot dan toe de grootste kansen op de voorsprong had gekregen. Zo kon Mats Seuntjens halverwege de tweede helft alleen op het doel van Nordin Bakker af, maar zijn inzet belandde net naast het doel.

Het was voorbij toen Van La Parra de voorsprong voor Almere City enkele minuten voor het eindsignaal verdubbelde. De vreugde was groter dan normaal, want op dat moment wisten de bezoekers het zeker: de historische zege was binnen.