Erik ten Hag

Ten Hag tiende met United na verlies tegen Crystal Palace, koploper City onderuit

Manchester United heeft weinig plezier beleefd aan de tweede ontmoeting met Crystal Palace in vier dagen. Waar United dinsdag in het bekertoernooi nog eenvoudig met 3-0 won, verloor de ploeg van Erik ten Hag zaterdagmiddag met 0-1.

Het is alweer de vierde nederlaag van het seizoen voor United. De ploeg staat op een teleurstellende tiende plaats.

Koploper Manchester City ging ook onderuit. Op bezoek bij Wolverhampton Wanderers verloor de ploeg van Pep Guardiola met 2-1 en zag zo Tottenham Hotspur en Arsenal tot op een punt naderen.

De huidige stand in de Premier League

"Beide teams hebben geleerd van de vorige wedstrijd", sprak Ten Hag voorafgaand de tweede ontmoeting met de Londenaren. "Wij kunnen profiteren van hun zwakheden." Zaterdag bleek dat niet United, maar Crystal Palace het meeste had geleerd. Joachim Andersen scoorde de enige treffer van het duel.

Niets valt goed

Het was zo'n middag waarop niets goed viel voor United. De ploeg had een penalty verdiend, maar de arbiter oordeelde dat een onbedoelde handsbal niet strafbaar was. Palace-verdediger Tyrick Mitchell werkte een lage voorzet bijna in het eigen doel, maar de bal ging rakelings naast. En een voorzet van Diogo Dalot werd in de slotfase op het nippertje van de doellijn gehaald.

Ten Hag zal gefrustreerd hebben toegekeken. Onlangs gaf hij nog aan dat het aanvallend beter moest. Wie naar de statistieken van deze wedstrijd kijkt, ziet dat dat vooralsnog niet lukt. United schoot liefst tien keer vaker dan Palace, creëerde twee keer zoveel kansen en had een balbezit van bijna tachtig procent.

Misschien nog wel opvallender was de wissel van Donny van de Beek, die in de 88ste minuut in het veld kwam. De geplaagde Nederlander speelde dit Premier League-seizoen nog geen minuut. Sterker nog, in de eerste vijf wedstrijden was er helemaal geen plek voor hem bij de selectie. Hij speelde in zijn eerste minuten geen rol van betekenis.

Ten Hag concludeerde na afloop dat zijn ploeg "alles had gegeven", maar simpelweg "niet goed genoeg" was.

Eerste puntenverlies voor City

In tegenstelling tot de stadsgenoot verkeert Manchester City niet in een sportieve crisis, maar de landskampioen heeft op bezoek bij Wolverhampton Wanderers wel het eerste puntenverlies van dit seizoen geleden. City verloor verrassend met 2-1 van Wolves.

Het eigen doelpunt van Rúben Dias kwam de ploeg van Guardiola daarmee duur te staan. Julián Álvarez scoorde de gelijkmaker, maar door een doelpunt van Hwang Hee-chan bleven de punten in Wolverhampton.

Matheus Cunha van Wolverhampton Wanderers

Dat is vooral goed nieuws voor Arsenal, de voornaamste concurrent van City. De Londenaren zetten Bournemouth eenvoudig met 0-4 opzij door doelpunten van Bukayo Saka, Martin Ødegaard (penalty), Kai Havertz (ook een strafschop) en Ben White.

Het verschil met koploper City is hiermee teruggelopen tot één punt. Volgende week zondag staat de kraker tussen beide ploegen op het programma in het Emirates-stadion.

Bukayo Saka viert zijn openingstreffer tegen Bournemouth

Zo eentonig als de wedstrijd van Arsenal was, zo enerverend was de kraker tussen Tottenham Hotspur en Liverpool. Die eindigde in een 2-1 overwinning voor de Spurs. Liverpool speelde de wedstrijd met negen man uit, na rode kaarten van Curtis Jones en Diogo Jota.

Zowel Tottenham als Liverpool had nog geen wedstrijd verloren in het huidige Premier League-seizoen. Lang leek het erop dat dit duel in een gelijkspel zou eindigen, na doelpunten van Heung-min Son en Cody Gakpo.

Maar een doelpunt in de 96ste minuut bracht Liverpool dan toch de eerste nederlaag van het seizoen. Extra zuur voor trainer Jürgen Klopp was dat nota bene Joël Matip, zijn eigen verdediger, de bal in eigen doel werkte en daarmee de zege schonk aan Tottenham.

Bij het maken van zijn doelpunt raakte Gakpo geblesseerd. Hij moest in de rust gewisseld worden. Klopp gaf na de wedstrijd aan dat Gakpo met een brace om het stadion moest verlaten. De ernst van zijn blessure is nog niet bekend.

Onterecht afgekeurde goal, voetbalbond start onderzoek

Na de wedstrijd bracht de Engelse voetbalbond naar buiten dat het een onderzoek zal starten naar het afgekeurde doelpunt van Liverpool-aanvaller Luis Díaz, in de 34ste minuut. De VAR oordeelde dat de 26-jarige Colombiaan in aanloop naar de treffer buitenspel had gestaan. Onterecht, bleek achteraf. De bond sprak van een "significante menselijke fout".

Eerste Premier League-zege ooit voor Luton Town

Het zal door de nederlagen van City en United wellicht wat ondersneeuwen, maar het bijzonderste verhaal speelde zich zaterdag af in het stadion van Everton. Het gepromoveerde Luton Town kwam op bezoek en behaalde er de eerste Premier League-zege in de clubgeschiedenis.

Op Goodison Park pakte Luton Town in de eerste helft via Tom Lockyer en C. Morris een comfortabele voorsprong. Nog voor rust scoorde Dominic Calvert-Lewin de aansluitingstreffer. De bezoekers hielden de voorsprong vast, wat leidde tot grote vreugde bij de ploeg.

Luton Town FC viert de eerste Premier League-overwinning ooit.

Brighton & Hove Albion, met Joël Veltman in de basis, was tegen Aston Villa even helemaal de weg kwijt. Op Villa Park versloeg de ploeg van trainer Unay Emery het veelgeprezen team van coach Roberto De Zerbi met 6-1.

Aston Villa is volgende maand tegenstander van AZ in de Conference League, Brighton zit in de Europa League-groep met Ajax.

Newcastle United boekte door doelpunten van Miguel Almirón en Alexander Isak (strafschop) een 2-0 zege op het laaggeplaatste Burnley.