NOS Nieuws

Voor het eerst weer een basisbeurs voor 465.852 studenten

465.852 studenten van universiteiten en hogescholen krijgen weer net als vroeger stufi bijgeschreven op hun rekening. Acht jaar nadat de basisbeurs werd afgeschaft door het kabinet is die per vandaag namelijk weer terug.

Thuiswonende studenten krijgen voortaan 110,30 euro per maand. Voor uitwonende studenten is dat 439,20 euro, inclusief een tijdelijke verhoging van 164,30 euro voor verbetering van de koopkracht. In totaal wordt er ruim 130 miljoen uitgekeerd.

Uitkeringsinstantie DUO kreeg tienduizenden aanvragen meer binnen dan verwacht. Op basis van het aantal studenten dat afgelopen jaar leende, was de schatting vooraf dat 435.000 studenten uit het hbo en wetenschappelijk onderwijs aanspraak zouden maken op studiefinanciering. Studenten die nog geen aanvraag hebben ingediend kunnen dat de rest van het studiejaar bovendien nog met terugwerkende kracht doen.

Volgens DUO wordt er nu ook veel minder geleend: het aantal studenten met een lening daalde met ruim 93.000. Ook is het gemiddelde leenbedrag minder, 575 euro tegenover 677 euro vorig jaar.

Prestatiebeurs

Met de herintroductie van de basisbeurs komt er een einde aan het 'sociaal leenstelsel' dat in 2015 werd ingevoerd, waarbij studenten tegen een gereduceerd tarief geld konden lenen. Idee hierachter was dat studenten met welgestelde ouders zo geen bijdrage van de overheid nodig hadden, zodat dat geld kon worden ingezet om het onderwijs te verbeteren.

Al snel kwam er kritiek op het leenstelsel omdat studenten hoge schulden opbouwden. Anderhalf jaar geleden besloot het kabinet daarom de basisbeurs te herintroduceren. Studenten die in de tussentijd gestudeerd hadden ("de pechgeneratie") konden een tegemoetkoming tot 1400 euro krijgen.

De nieuwe basisbeurs is een prestatiebeurs: het gaat om een lening die wordt omgezet in een gift als het diploma binnen tien jaar wordt gehaald.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl